Část třetí
Pokračování krátkého seriálu tentokrát o tom, jak často jíst.
Současná nejčastější doporučení
v redukci váhy:
- snížit kalorický příjem - negativní kalorická bilance
- úprava jídelníčku
- jíst častěji po menších porcích
- bez cvičení to nejde
3. Jíst často po měnších porcích
Frekvence jídel je další téma na
kterém se také současná doporučení těžko shodují. S tím co
vím nyní a co máme odzkoušeno mohu říct, že „méně je
více“. Nejčastěji narážím na rady více menších porcí –
nejvíce rad je na 5 jídel (většinou 4-6 jídel /den). Fajn, je
jasné, že miminka potřebují kojit Xkrát za den, pochopím, že
se malé děti rády nasvačí. Proč by ale měl neustále jíst
dospělý?
Jak to vypadá v praxi? Myslíte stále
na jídlo. Jestli jste už jedli, kdy máte další jídlo a jak to
postíháte, kdy a kde se najíte a dokola.V kombinaci s počítáním
kalorií pomalu na nic jiného nemyslíte. Jíte i když vlastně
ani nemáte hlad nebo jíte i víckrát (však je to jen málo),
protože se nikdy pořádně nenajíte jsou-li porce malé. K tomu
se svačiny snažíte vecpat do správného počtu kalorií. Trpíte.
Váš svět se točí kolem jídla. Kromě toho, že řešíte co
vlastně jíst, kolik toho, tak ještě kdy.
Ano, CO JÍST a KDY JÍST. Jsou dost
zásadní body, kolem kterých se točíme. Nejlepší „dieta“
(to slovo nemám moc ráda) je ta, která se stane vašim životním
stylem. Vyhovující životní styl je ten, který je pro vás
jednoduchý k žití. Pro mě bylo nevyhovující jíst víckrát za
den. Po čase to vedlo k tomu, že jsem něco jedla skoro pořád.
Dříve jsme nebyli zvyklí jíst tak často, jak nás různá
hmotnost redukující doporučení nabádají. Ať jde o historii
pradávnou či moderní.
Proč svačíme? Svačinka je
výdobytek 20. století. Podezírám potravinářský průmysl, že
je to jen proto, aby nám prodal, co jde. My jsme dost blbí, že
jim to „sežerem“ (a to i doslovně). Dříve lidé jedli 3x a
nezřídka 2x za den (někde i jen jednou). Proč? Protože to bylo
normální, protože není nutné se tak často cpát. Zjednodušte
si život. Stačí snídaně, oběd, večeře. Když nemáte hlad,
tak nejezte. Poslouchejte své tělo. Ano, někdo bude potřebovat
čtyři jídla za den, ale někomu může stačit jen jedno a obojí
pro dotyčné může být dobře.
Proč mi X jídel za den nepomůže
hubnout? Pokud jste četli překlad úžasného článku Dr. Funga o
Inzulínové rezistenci, tak už vám to asi došlo. V managementu
zpracování a využití jídla v našem těle se účastní hromada
hormonů. Jejich harmonickou souhrou zpracujeme potravu, vezmeme si
z ní, co tělo potřebuje pro své fungování. V problematice
diabezity se nyní nejvíce skloňuje inzulín. Jen nesmíme
zapomínat, že v tom nemá prsty sám.
Zkusím to říct stručně a hodně
zjednodušeně. Když budeme jíst 5-6 x za den, tak nám na to
vždy zareaguje inzulín svým vyplavením a snahou uklízet glukózu
do buněk. Čím častěji jíme, nedáme možnost poklesu hladiny
inzulínu i cukru. Dochází časem k hyperinzulinémii a ta nás
pak i nutí jíst více, častěji a sahat po nevhodných
potravinách. Bez poklesu hladiny inzulínu tak nedostane tělo šanci sáhnout do
zásob. Zásob glykogenu a potom do zásob tukových. Docela
zásadní problém, chceme-li zhubnout, že? Nádherně to vysvětluje slide ve 20. minutě přednášky Profesora Kietha Frayna - ZDE
(samozřejmě doporučuji shlédnout celou přednášku)! Vidíte to? Když jíte
vícekrát za den, nedosáhnete i díky inzulínu potřebného lačnícího
intervalu, ve kterém by měly mastné kyseliny šanci se uvolnit z tukové
tkáně a uplatnit se coby palivo pro tělo. Zůstanou uložené v tukové
tkáni.
Proto mi přijde, že má smysl se pořádně najíst 1-3x denně. Tím POŘÁDNĚ myslím kvalitní, průmyslně nezpracovávanou, nerafinovanou stravou do syta. Potřebujete-li mlsat, tak zdravě a „dezert“ raději jezte hned po jídle v rámci jednoho jídla, jedné série vyplavování hormonů pro jeho zvládání.
Proto mi přijde, že má smysl se pořádně najíst 1-3x denně. Tím POŘÁDNĚ myslím kvalitní, průmyslně nezpracovávanou, nerafinovanou stravou do syta. Potřebujete-li mlsat, tak zdravě a „dezert“ raději jezte hned po jídle v rámci jednoho jídla, jedné série vyplavování hormonů pro jeho zvládání.
Krásně mi do toho zapadá „fasting“-
různé režimy půstů/lačnění. Nepleťte si to s hladověním.
Tématu „fastingu“ se budu také podrobněji věnovat. Půsty/
lačnení nejsou ničím novým. Využívaly se v historii lidstva
odjakživa. Používají je snad všechna náboženství, na která
si vzpomenu. I jejich využití k terapeutickým účelům nejsou
ničím novým. Stejně tak nízkosacharidová strava, proto píši
o „novém“ spíše staronovém směru jak zatočit s diabezitou.
Pokračování příště
Část první ZDE a část druhá ZDE.
Citování nebo přejímání
textů je možné pouze se souhlasem autora.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji