Vítejte

Vítejte

středa 14. června 2017

Vedlejší účinky při LCHF – 1,2,3,4

Vedlejší účinky při LCHF a jak se s nimi vyrovnat 

  
Každá životní změna sebou nese nějaké průvodní jevy, chtěné i ty nežádoucí. Nejen velké, ale i malé změny nebývají vždy jednoduché. Proto vás nebudu balamutit tím, že přejít od (nazvěme to) „konvenčního“ stravování na LCHF bude „s prstem v nose“. Pro některé to bude změna plná nadšení a bez potíží, jíní se s ní budou muset trochu poprat. I já mívám těžké chvilky.


Záleží na mnoha dalších průvodních faktorech a vašem aktuálním zdravotním stavu a na jak přísném režimu LCHF začínáte. Je dobré všechny možné nežádoucí účinky znát a vědět, proč se dějí, jak se s nimi vypořádat nebo jak jim předcházet.

Tím seznamem vás nechci děsit nebo odradit, jen je vhodné si probrat všechny možnosti, co by mohly nastat. Tyto symptomy jsou na LCHF přechodné. Po 1-6 týdnech odezní. Proč tak velké rozpětí? Protože každý jsme jiný, jinak reagujeme a záleží jak moc/málo sacharidů přijímáme. Většina autorů nebo zkušenosti lidí se pohybují v tomto horizontu.

U mě se některé vedlejší účinky projevily v prvních 2 týdnech. Nyní pouze pokud nastane vybočení z režimu. Ano, nejsem dokonalá a nikdy nebudu, takže i já občas sním něco, co se do LCHF stravy nebo jiného zdravého životního stylu nehodí. Také stále bojuji s dopady předešlého životního stylu. Pak se při dysbalanci ve stravě, při návratu ke starým zvykům nebo naopak při opětovném návratu k LCHF může občas znovu objevit některý z nežádoucích účinků. Nevyhýbají se tedy ani mně. Nicméně i shnilý milník může ukazovat správnou cestu, ne?

Zkusím probrat vedlejší účinky podrobně tak, aby byl pro vás přechod co nejpříjemnější a pokud možno bez komplikací. Vždy platí, že pokud vám opravdu není dobře, nejste si jistí, konzultujte svůj zdravotní stav se svým lékařem. Zejména lidé, kteří berou léky (antihypertenziva, antidiabetika, inzulín,...) by měli měnit svůj životní styl ve spolupráci s lékařem, který vám pomůže upravovat medikaci dle vašich aktuálních potřeb.

Co vás může (a nemusí) potkat v prvních týdnech na LCHF?


  • Úvodní „chřipka“/ keto „chřipka“ - únava, slabost, závratě, bolesti hlavy,
  • křeče v nohou
  • zácpa nebo průjem
  • zápach z úst
  • zhoršení fyzické aktivity
  • zrychlený tlukot srdce (palpitace)
  • žlučové kameny
  • ledvinové kameny
  • přechodná ztráta vlasů
  • zvýšená hladina cholesterolu
  • horší snášenlivost alkoholu
  • keto vyrážka
  • dna
  • hypoglykémie
  • časté močení
  • bažení po cukru
  • poruchy spánku

Začneme probráním úvodní „chřipky“ / keto „chřipky“.

Úvodí chřipka /keto chřipka/ též cukrová chřipka


Jedná se o nejčastější vedlejší účinek, který většina lidí zažívá během prvního týdne změny stravování. Nejčastěji 2-4 den. Je to individuální. U mě to trvalo týden a půl (Byla jsem vzteklá jako pes. Dámy, nedoporučuji přecházet na LCHF v době PMS!). Někdo má potíže vystupňované, jinému se vyhnou. Vždy platí, že nejlepší je preventivní zásah.

Co vás může potrápit?

Bolesti hlavy
Letargie, otupělost, únava
Nausea – žaludeční nevolnost, pocity na zvracení
Brain fog – pocit zamlženého mozku, „oblblosti“
Podrážděnost, nedůtklivost
Zmatenost, závratě, točení hlavy

Neděste se. Tyto symptomy mají společnou příčinu a obvykle samy vymizí během pár dní. Správným a včasným zaopatřením je lze zmírnit nebo se jim úplně vyhnout. Záleží z jakého zdravotního stavu a životního stylu na LCHF přecházíte a na jak přísný režim najíždíte. Je možné snižovat dávku sacharidů postupně a dělat tak přechod na nízkosacharidovou stravu pomalu a postupně, ale moc se to jako první možnost nedoporučuje. Prodlužujete tím dobu přechodu a trvá výrazně déle než nastoupí benefity a uplatní se reparační procesy při LCHF.

Co za tím stojí?

Hlavní příčinou je dehydratace a nedostatek soli způsobené přechodným zvýšením tvorby moči. Zejména v horkých letních měsících je třeba na dostatečnou a správnou hydrataci dbát.

Jíte-li konvenčně vysokosacharidovou stravu, produkuje vaše tělo hodně inzulínu. Už víme, že tělo produkuje inzulín ve slinivce (pankreas), v jejích beta buňkách jako odpověď na jídlo, které konzumujeme, kdy nejvíce a nejcitlivěji reaguje jeho tvorba na sacharidy v jídle a pití (méně na bílkoviny, nejmírněji na tuky). Úkolem inzulínu je uklidit glukózu z krevního řečiště do buněk, kde slouží jako zdroj energie nebo se ukládá.
Jedním z dalších účinků inzulínu je snižování exkrece (vylučování) vody a některých elektrolytů a minerálů ledvinami. Konkrétně jde o sodík Na (či „sůl“), hořčík Mg, draslík K.
Naopak jíte-li nízkosacharidovou stravu, je množství inzulínu produkované pankreatem významně sníženo. Nižší hladiny inzulínu vyústí ve vyšší vylučování (exkreci) vody, sodíku, hořčíku a draslíku ledvinami. Tato ztráta tekutin snižuje krevní tlak (zde opatrně ti, kteří se s ledvinami a krevním tlakem léčí – konzultujte se svým lékařem) a může způsobit dehydrataci, pokud nejsou tekutiny adekvátně doplňovány. Výsledné symptomy tak zahrnují bolesti hlavy, příznaky nízkého tlaku, únavu, letargii, srdeční palpitace, závratě, pocity na zvracení. Ztráta sodíku, draslíku a hořčíku může způsobit bolesti svalů a křeče, stejně jako podrážděnost.

Co s tím?

Pijte dostatek tekutin!!! Někteří se budou muset vyloženě nutit. Nedostatečný pitný režim je poměrně častý. Pijte neslazené tekutiny. Vodu, minerální vodu, čaje. Do skleničky vody můžete přidat špetku soli (cca ¼ – 1/2 lžičky soli , někdo uvádí, že změnu pocítíte zhruba do půl hodiny).
Soli se bát nemusíte. Stejně jako se zbytečně strašilo tuky, jsou některé snahy nás děsit zlou solí také zbytečné. Pokud se vyhýbáte ultra zpracovaným, průmyslovým potravinám, nemusí vám přesolení hrozit. Naopak. Nebojte se jídlo osolit.
Výborné jsou vývary. Kuřecí, slepičí, hovězí, zeleninové. Doplníte tak sůl, tekutiny a další látky v něm obsažené. Kolik minerálů z něj skutečně získáte nemám v přesných datech, ale polévky jsou dobré, chutné, zasytí a každý po nich pookřeje. Čisté vývary jsou oblíbené při praktikování fastingu (půstech).
Jezte dostatek zeleniny bohaté na Na, K, Mg. Jezte dostatečně. Dejte si pozor, abyste nehladověli. Nízko sacharidovou stravu doplňte dostatečným množstvím tuku. S nízkou konzumací tuku byste tak mohli být na cestě k únavě a vyhladovění. Vyvážená LCHF strava vám dodá dostatek živin a energie, abyste se cítili sytí a prošli „přechodným obdobím“ co nejrychleji a minimalizovali tak čas, kdy se necítíte nejlépe.
Někteří autoři (např. Phinney a Volek) doporučují alespoň pro toto období brát hořčík jako doplněk stravy – elementární hořčík jako magnesium chelát , magnesium glycinát pro optimální vstřebatelnost. (Elementární hořčík navázaný na amino kyselinu - Chelát neboli chelátující činidlo je látka, která může přijmout molekuly kovu (minerální látku). Vzniká komplex, který si můžeme představit tak, že máme minerální látku, a ta je „sevřena“ mezi dvěma aminokyselinami. V takovéto podobě jsou pak minerály schopné přejít přes trávicí trakt a jsou snadno vstřebatelné. )
Nemám osobní zkušenost s preparáty na našem trhu. Poraďte se se svým lékařem či lékárníkem.

Příklady dobře vstřebatelných forem: monomethionin zinečnatý, bisglycinát železitý, chelátový komplex zinku, chelátový komplex chromu, chelátový komplex mědi, chelátový komplex selenu, selenomethionin, atd..

Pokračování o dalších vedlejších účincích příště

Zdroje informací:







https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7028550 – DeFronzo RA - The effect of insulin on renal sodium metabolism. A review with clinical implications.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=renal+effect+of+insulin+in+man+quinones-galvan+A+Ferrannini+E. - Quiñones-Galvan A, Ferrannini E - Renal effects of insulin in man.

Křeče v nohou



Stejně jako u „keto chřipky“ se jedná o vedlejší efekt ztráty minerálů, zejména magnézia (to i vzhledem k častějšímu močení). Častěji se s nimi setkáte v případě strikního nízkosacharidového stravování.


Podobně jako výše. Pijte dostatek tekutin. Držte si adekvátní přísun soli. Může to pomoci zmírnit ztrátu hořčíku. Dr. Phinney a Volek doporučují brát magnézium (při potížích s ledvina se poraďte se svým lékařem). V případě, že potíže trvají, možná budete muset trochu příjem sacharidů navýšit i s tím, že efekt stravy bude menší.



Zácpa
Další z frekventovanějších vedlejších projevů. Častěji se se zácpou setkají ti, kteří s LCHF začínají úplně poprvé. Váš zažívací systém potřebuje čas, aby se na změny adaptoval. Někdo bude reagovat zácpou, jiný naopak průjmem. Souvislost s tím zřejmě bude mít také měnící se spektrum střevního mikrobiomu.
U zácpy opět hraje roli dehydratace, ztráta soli a hořčíku.
Někteří tak mohou reagovat na vyšší konzumaci mléčných produktů – třeba kvůli kaseinu. Jiní naopak z mléčných produktů trpí spíš průjmem (nebudu zabíhat do potíží s intolerancí).
Nejste-li zvyklí více konzumovat ořechy a některé druhy zeleniny (např. Brokolice, kapusta, zelí) může docházet k zácpě a plynatosti kvůli obsahu rafinózy ( https://en.wikipedia.org/wiki/Raffinose ) - jak praví třeba Wikipedie - „Rafinóza je trisacharid složený z galaktózy, glukózy a fruktózy. Bohatě se vyskytuje ve fazolích(luštěninách), hlávkovém zelí a dalších rostlinách. Rafinósa je zkvasitelná a v metabolismu rostlin plní funkci transportního sacharidu. Obsah volné rafinosy je u vyšších rostlin druhý nejvyšší (po sacharose). Lidé nemají enzym α–galaktosidázu, která je nezbytná pro odštěpení galaktózy a rafinóza je proto trávena až bakteriemi v tlustém střevě, což vyvolává plynatost.“ Střevním bakteriím chutná a ty ji fermentací přemění na metan ( a oxid uhličitý, vodík), což z vás hvězdu společnosti nejspíš neudělá.
Vždy platí vynechání nebo snížení konzumace potravin, které vám potíže činí. U ořechů pomáhá jejich namáčení.
Podobně jako u „keto chřipky“ - pijte dostatek tekutin, nebojte se soli.
Jezte dostatek zeleniny, zejména bohaté na vlákninu. Pomůže vám to v kombinaci s ostatním rozhýbat peristaltiku střeva.
Lze použít psyllium. (Ovšem pozor na přemíru vlákniny, která sákne vodu a tudíž v nadměrném množství může k zácpě vést.)
Pohyb.

Další odkazy k inspiraci:


Průjem
Nepříjemnost, kterou tělo může reagovat na změnu životního stylu. Jiná strava, mění se i mikrobiom, to vše může mít za následek průjmy na přechodnou dobu.
Může se tak stát pokud nepřijímáte dostatek tuků. Nízkosacharidovou, zároveň nízkotučnou stravou a tím i vysokou konzumací proteinu (bílkovin) můžete způsobit symptomy „králičího vyhladovění“ - proteinová otrava (neplést s toxicitou) - způsobeno kompletní absencí tuku ve stravě (popsali to arktičtí výzkumníci, když měli ke konzumaci pouze libové králičí maso) https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_poisoning – symptomy jsou průjem, bolest hlavy, vyčerpání, nízký krevní tlak, pomalý srdeční rytmus, celkové nepohodlí, hlad. Nápravy dosáhneme dostatečnou konzumací tuku. Kvalitního tuku i saturovaného. Proto množství sacharidů o které krátíte svůj nový jídelníček doplňte dostatečným množstvím tuku (v adekvátním poměru k bílkovinám). Nebojte se tučných mas, kvalitního másla, sádla a třeba smetany ke šlehání do kávy.


Při přechodu na LCHF a zvýšené konzumaci tuku může jít také o odumíráni kandidy ve střevech („sladké„ prostředí je pro kvasinky živnou půdou), ale o tom zatím nemám dostatek informací.
Jen např. tuto studii, kdy „pritplísňová“ opatření – použití nízkosacharidové stravy- pomohla při prostatitidách u mužů refrakterních na léčbu antibiotiky.
Zvažte, jestli je nutné, aby byl přechod příliš razantní a přísný.
Upravujte jídelníček tak, jak to vyhovuje vašemu tělu. Při průjmu lze přidat psyllium, pokud jej dobře snášíte.
Vzhledem ke zvýšené ztrátě tekutin a elektrolytů při průjmu, nezapomínejte na správný pitný režim (pozor na dehydrataci) a doplnění minerálů (avokádo, silné vývary z kostí – i denně, přisolte jídlo, zvažte probiotika – nejsem obchodní zástupce abych doporučovala preparáty, raději jsem pro podporu z kvalitních potravin, vyzkoušejte fermentované jídlo – třeba pickles (pick the pickles :-), tedy kvašenou zeleninu ).


Zápach z úst (haliotóza)
Zejména v úvodu a při striktní nízkosacharodivé, ketogenní stravě vás tato nepříjemnost nejspíš potká. Ovocný zápach odlakovače je nepříjemný, zejména společensky. Jedno pozitivum to má, víte, že nejspíš budete v požadované ketóze.
Zápach je způsoben tvorbou acetonu a ketolátek, což je známkou toho, že vaše tělo v tuto chvíli spaluje tukové zásoby pro získání potřebného množství energie.
Většinou je halitóza přechodná. Uvádí se že do týdne či dvou odezní. Tělo se postupně adaptuje na nové podmínky a tak časem nebudou ketolátky tolik unikat dechem nebo potem ( při vyšší fyzické aktivitě, práci venku, sportu, větší pocení třeba v horku může i více a jinak smrdět váš pot).
Část lidí halitózou netrpí vůbec, části se občas vrací a jsou i lidé, u kterých nechce odeznít. Po vyloučení jiných zdravotních příčin (konzultujte se svým lékařem) můžete vyzkoušet pár tipů, jak zápach z úst zmírnit či eliminovat.
Pijte dostatek tekutin a konzumujte dostatek soli. Ze začátku můžete mít i pocit sucha v útech. Netvoří se dostatek slin, nevypláchnou se dostatečně bakterie z dutiny ústní. Proplachujte si pravidelně ústa, popíjejte.
Dodržujte pravidelnou ústní hygienu. Čištění zubů minimálně 2x denně je základ. Dle potřeby opakujte v průběhu dne. Můžete zkusit vyplachovat ústa i dalšími vhodnými ústními prostředky (třeba si je vyrobit i sami doma). Zápach jde z vašich plic, ale může to pomoci jej překrýt nebo se nebude sumovat s dalšími pachy.
Pokud ani po dvou týdnech zápach z úst neustoupí, zkuste zmírnit stupeň ketózy. Můžete tak zvýšit příjem sacharidů na 50-70g/den, což by mělo stačit na vyvedení z ketózy. Můžete k navýšení sacharidů přidat například přerušovaný půst (intermittent fasting) a zkusit tak docílit požadovaných výsledků jako v ketóze.


Palpitace 
 
Je běžné, že během prvních týdnů přechodu na LCHF zažíváte pocity zrychleného srdečního rytmu. Cítíte také, že srdce bije silněji. Obvykle není důvod se znepokojovat.
Jednou z příčin je dehydratace a nedostatek soli. Snížení množství cirkulující tekutiny v krevním řečišti nutí srdce pumpovat krev silněji a častěji, aby udrželo potřebný krevní tlak tak, aby mohla krev proudit do všech míst v těle.
Rychlým řešením je pít dostatek tekutin a ujistit se, že přijímáte dostatek soli.
Pokud po doplnění tekutin a soli palpitace nevymizí, mohou být na vině stresové hormony, které se snaží udržet hladinu krevního cukru (zejména jste-li diabetik na farmakologické léčbě). Obvykle je to přechodný problém, který by měl po adaptaci na nízkosacharidovou stravu odeznít během týdne či dvou.
V případě, že problém trvá a máte obavy, můžete zvýšit příjem sacharidů i s tím, že zpomalíte efekt LCHF.
Samozřejmě platí, že v případě obav a trvajícího problému je vhodné navštívit k dovyšetření svého lékaře.


Cukrovka

Snížení sacharidů ve stravě, které zvyšují hladinu krevního cukru (glykémii), vede k nižší potřebě léků k jeho snižování. Berete-li inzulín, může stejná dávka inzulínu na nízkosacharidové stravě vést k příliš nízké hladině glykémie. Jedním z hlavních symptomů jsou palpitace, dále zblednutí, pocení, slabost, třes rukou, neklid a pocity úzkosti, zmatenost až bezvědomí. Pacient často náhle pocítí velký hlad. Ne vždy se však tyto příznaky musí projevit ve stejné síle. U některých diabetiků se po určité době trvání diabetu začnou ztrácet, případně je dotyčný přestane vnímat.
Příznaky, které se při pokračujícím poklesu hladiny cukru v krvi projeví, mají původ přímo v mozku. Patří sem zmatenost, poruchy vidění, vrávoravá chůze, závrať, špatná spolupráce, odmítání pomoci, případně agresivita. Pokud není stav včas rozpoznán, mohou se objevit křeče, nemocný upadá do bezvědomí a jeho život je bezprostředně ohrožen.
Při přechodu na LCHF je třeba sledovat pravidelně a často hladinu glykémie (je vhodné mít doma vlastní glukometr!) a přizpůsobit tomu dávkování léků. Toto by se mělo dít v souladu s lékařem, který má pacienta v péči.
Jste-li zdraví, diabetik pouze na dietě nebo léčen pouze Metforminem, riziko hypoglykémie v rozsahu popsané, výše vám nehrozí.


Vysoký krevní tlak


Na nízkosacharidové stravě má krevní tlak tendenci se zlepšovat (normalizovat, klesat). To snižuje potřebu léků k jeho úpravě a dávka tak může být příliš vysoká a může vést k nízkému tlaku. Jedním ze symptomů může být zrychlený tep nebo palpitace. Je dobré krevní tlak pravidelně kontrolovat, zejména v momentech, kdy se necítíte dobře. V případě, že je hodnota tlaku níže než 110/70, zkontaktujte a navštivte svého lékaře a zkonzultujte s ním úpravu dávkování léků na tlak.



Přechodná ztráta vlasů


Přechodná ztráta vlasů může mít mnoho příčin a zahrnuje i velké stravovací změny, což LCHF pro mnohé bezesporu je. Často to provází velkou restrikci kalorií, ale může zlobit i při přechodu na LCHF.
Děje se tak obvykle 3-6 měsíců po přechodu na nový styl stravování. Jedná se většinou o dočasnou záležitost. Po několika měsících opět z vlasových folikulů vlasy dorostou. Pak už jen musíte počkat, než dorostou na vámi požadovanou délku.
Jakmile vlas doroste do své možné definitivní délky, tvoří se pod ním vlas nový a ten starý vypadává. K této výměně dochází denně. Neuspořádaně. Proto na objemu vlasů nic nepoznáte. Zažívá-li vaše tělo velký stres, vstoupí více vlasů do odpočinkové fáze najednou, což se stává často při hladovění, kaloricky velmi restrikčních dietách, nemocech, nezvykle náročném cvičení, v těhotenství a po porodu, při kojení, při nutričních deficitech, psychickém stresu, velkých stravovacích změnách, hormonální nerovnováze.
Po odstranění příčin, u LCHF při vyvážené stravě by mělo dojít k postupné úpravě.


38 komentářů:

  1. Dobrý den, děkuji moc a moc paní doktorko za překlady článků,inspirativní recepty a vůbec za celý Váš blog. Moc mi pomáhá při přechodu za LCHF. Byla jsem roky vegetarián, teď dokonce asi 3 roky vegan, ale kýžený výsledek-trvalé zlepšení zdraví a optimální váha se nedostavily, spíš naopak. Řekla jsem si, že je čas něco změnit a hledala jsem - až našla dietdoctor.com a tamní videa a články mě přesvědčily o nutnosti velké změny,tak jsem se dala na cestu a uvidím, kam mě dovede:-).Ještě jednou moc díky za to, že se dělíte o svoje znalosti a zkušenosti!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem ráda, pokud tento blog bude pomáhat. Vám přeji, aby Váš přechod na nový životní styl byl příjemný a ať se brzy dostaví kýžené výsledky. Přeji hodně štestí!

      Vymazat
    2. Dobrý deň, pani doktorka, pani kolegyňa - náhodou som narazila na váš blog, ako som blúdila po podobných stránkach. Tiež mám podobný problém a tak som sa po 3 rokoch dodržovania toho čo sa všeobecne odporúča, naštvala a začala používať vlastný rozum.O nízkosacharidovom stravovaní som vedela, ale keďže som bola pod vplyvom všeobecných odborných odporúčaní, nešla som do hĺbky. Ale keď som si nakoniec uvedomila, že by nám malo ísť o dosiahnutie normoglykémie a normoinzulinémie a vtedy sa mi rozsvietilo :-)a myslela som si, že som snáď prvá, ale ako vidím, že nás je viac a teší ma to. Inak ten Valley je super, ten režisér musel byt ale informovaný. Tiež si často spomeniem na ten film v týchto súvislostiach. Budem Vás určite čítať.Beata

      Vymazat
    3. Děkuji. Budu se snažit, aby tento blog byl pro lidi přínosem. :-)

      Vymazat
  2. Jsem na LCHF 2. týden a jako vedlejší nežádoucí účinek mám nafouklé břicho. Ale nebolí mě, žádné křeče nebo problémy se stolicí. Jen břicho jako meloun... mám DM II.,obezitu, beru léky na vysoký tlak a Letrox na štítnou žlázu (nemám po operaci).Hledám výši sacharidů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nafouklé břicho bývá také častým steskem, ale většinou po čase a plné adaptaci odezní. Faktorů, které to způsobují může být mnoho, takže takto to nelze hned rozklíčovat. Musela bych i vidět, jak vypadá vícedenní jídelníček. U problémů se štítnou žlázou může při přechodu na LCHF zlobit najednou přemíra masa a mléčných výrobků. Je dobré si dávat pozor na nadměrnou konzumaci strumigenů (na to je bohatá třeba košťálová zelenina) nebo výrobků ze sóji (fermentovaná by neměla tolik vadit). Zkuste ještě chvíli ladit. Můžete se mi také ozvat na mail sonahamousova@gmail.com

      Vymazat
  3. Zdravím může být přechodem na lowcarb obojí? Jak průjem, tak nadýmání? A co s tím dělat, díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, může. Jak na průjem viz výše v textu. Jde o to přistupovat k sobě individuálně. Vypozorovat, co průjem způsobuje a na LCHF přecházet tedy mírněji. Tělo si někdy musí zvyknout. Ovšem, pokud zjistíte, že vám něco opravdu nedělá dobře, tak to prozatím z jídelníčku vynechejte. K tomu může být i nadýmání. Tím,jak se mění prostředí v těle, mění se střevní mikrobiom. Pravděpodobně jíte jiné složení stravy, na které si tělo zvyká. Při trávení se tvoří i plyny a ty mohou nadýmat. Většinou se časem upraví. Pomůže pozorovat, které kombinace nesvědčí a těm se vyhýbat. Někoho nadýmá najednou vyšší konzumace masa, jiného bude zlobit vyšší konzumace mléčných výrobků, další se potýká s množstvím čerstvé zeleniny a pomůže mu část tepelně upravit, u jiného to může být přesně naopak. Je to velmi individuální. Podpořte střevo. Pozorujte, jak vaše tělo na jednotlivé potraviny a jejich kombinace reaguje (třeba si i pište chvíli deníček). Většinou lidé dobře reagují na pozvolnější přechod a zařazení pravidelného pití domácích, čistých vývarů.

      Vymazat
  4. Pani doktorko, muzete prosim blize priblizit ty zlucove a ledvinove kameny? Nejak si neumim predstavit, ze se objevi po prechodu na lchf a zase za par tydnu vymizi ... Tak nejak si neumim predstavit, ze bych se dobrovolne vrhla na zivotni styl, ktery mi privodi zlucove kameny s naslednym chirurgickym odstranenim zlucniku ... Dekuji, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ještě jsem nestihla dopsat, ale přesto jsem kvůli ostatním vedlejším účinkům článek již pustila na veřejnost a postupně jednotlivé body doplňuji. Zde je to myšleno tak, zda-li potíže se žlučovými a ledvinovými kameny přechod na LCHF může zhoršit. V momentě, kdy se obsah žlučníku pravidelně nevyplavuje (což se stává na nízkotučné stravě)a je snížena jeho motilita, může se při stagnaci žluče kámen vytvořit. V momentě přechodu na LCHF tak může s "rozpohybováním" se žlučníku kámen vyplavit či se jinak bolestivě ozvat. Studie na tuto problematiku nejsou dostatečné. Prozatím jsem nenašla zdokumentovaný případ, kdy by samo LCHF způsobilo žlučové kameny. U ledvinových kamenů to platí podobně. Vždy se radí dostatečný pitný režim. V tom případě nemají kameny důvod se tvořit pokud není jiná silná predispozice. V momentě, kdy jsou již přítomny a vy budete při přechodu na LCHF dodržovat adekvátní pitný režim (více než bylo dosud zvykem), odkryje to problematiku. Kámen tak může vycestovat do močových cest. Opět nemám důkazy, že by samo LCHF způsobilo ledvinové kameny.

      Vymazat
    2. Pro zajímavost jsem našla toto (Gaby AR 2009):"Dietary factors that may increase risk include cholesterol, saturated fat, trans fatty acids, refined sugar, and possibly legumes. Obesity is also a risk factor for gallstones. Dietary factors that may prevent the development of gallstones include polyunsaturated fat, monounsaturated fat, fiber, and caffeine. Consuming a vegetarian diet is also associated with decreased risk. In addition, identification and avoidance of allergenic foods frequently relieves symptoms of gallbladder disease, although it does not dissolve gallstones. Nutritional supplements that might help prevent gallstones include vitamin C, soy lecithin, and iron." Žlučové kameny mohou způsobit cholesterol, saturované tuky, trans mastné kyseliny, rafinované sacharidy a možná luštěniny. Obezita je dalším rizikovým faktorem. Stravovací vliv, který může snížit tvorbu je konzumace polynenasycených a mononenasycených tuků, vláknina a kofein. Konzumace vegetariánské stravy má vliv na snížené riziko. Z doplňků stravy mohou pomoci třeba vitamín C a železo.

      Vymazat
  5. Dobrý den Pí.doktorko. Jsem léta na LC. Ted´ se něco pokazilo. Jsem v postmenopauze. Během menopauzy kila nekontrolovaně šli nahoru a to jsem fitness trenérka. Poslední dobu se mi povedlo váhu trochu upravit ale nejde se mě dostat do pořádné ketozy at delám co dělám. A také jsem získala subjektivní dojem že potřebuji vice bílkovin a méně tuků. Při T.70¨procent ne hubnu ale přibírám. Máte nějakou zkušenost s keto stravou a přechodem? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkušenosti nemám. Ani jidne jsem nenašla k tomuto tématu moc informací. Mnoho žen, které jsou na LCHF/keto a přechází do menopauzy zatím není zdokumentováno. Tělo se mění, mění se metabolismus a hormony. Chvíli trvá, než se změna ustálí. Poslouchejte své tělo. Občas umí hezky napovědět. Proč potřebujete být v ketóze? Jedině tak je vám dobře? Jen tehdy si držíte váhu? Máte-li pocit, že potřebujete více bílkovin, zkuste to. Pokud se nedostaví zlepšení, zkusila bych návrat zpět. K poměru, který máte nejspíš nyní (T70%,B20%, S10%). Nevím, jak se stravujete, kolik toho za den sníte a v jakých intervalech(může to být pro nový stav po menopauze moc nebo i málo, je to o hledání). Je tu možnost zkusit tzv. Fat fast, ale osobně s tím nemám žádné zkušenosti, takže bych byla velmi opatrná. Nedoporučuje se déle než 3-4 dny. Jde o přechodné snížení příjmu s navýšením tuků až téměř na 90%. Pak opět návrat ke keto/LCHF stravě. Pracoval s tím v úvodu přechodu na LC např. Dr. Atkins. Spíš bych vyzkoušela na chvíli možnosti přerušovaného půstu (intermittent fasting) - nejčastěji se volí režim 16/8 - 16 hodina lačnení, v osmi hodinách si rozdělíte dle potřeby 2-3 (ev. někdo i 4) dostatečná a vyvážená jídla. Žádné hladovění. Snad se vám brzy podaří najít novou rovnováhu.

      Vymazat
    2. Dobrý den, paní doktorko, děkuji za výborný blog. Je mi 60let a 30let jsem silně obézní. (po dětech). Silnější jsem byla už jako dítě. Diet jsem zkoušela desítky. :) Před 10 dny jsem začala s dietou LCHF zkombinovanou s přerušovaným půstem 18/6. Vše jsem náhodně našla na netu. /PhDr. Slimáková.../ Přes její net jsem se "dostala" až k Vám. Postupně zjišťuji, že LCHF dodržuji "volněji", protože jsem si dávala i banán, sušené ovoce /švestky/+ oříšky a MED.? Ten jsem měla cca vrchovatou lžičku spolu s jogurtem, chia semínky a pomletým lněným semínkem. Semínka jsem si "naordinovala" kvůli minerálům a omega3.? Podařilo se mi shodit za týden 5kg. Nyní váha stagnuje, ale přičítám to fázi měsíce /po novoluní/. Možná je to scestná teorie...? Ještě nikdy se mi nepodařilo takové rychlé zhubnutí.
      S přerušovaným půstem jsem neměla velký problém, protože jsem se do snídaní musela nutit. Všichni kolem mi totiž říkali, že tloustnu tím, že vynechávám snídani a nepravidelně jím...
      Můj jídelníček: 13.00 - kousek ovoce - 15.00 - 200g krůtí maso + hrášek + ledový salát - 19.00 200g jogurtu + oříšky, chia, mleté lněné semínko. Hodně piji. Jen převařenou vodu, někdy s citronem. /cca 3,2l/ Někdy je chuť na sladké - (zbožňovala jsem je, ke štěstí mi stačil i krajíc chleba), proto asi teď ty švestky+oříšky a med. Jinak se cítím dobře, méně mě bolí kolena, hlavně psychika je na tom výborně /po menopauze jsem měla silné "depky"- babrala jsem se s nimi sama.../ Beru prášky na hypertenzi /3 druhy/- (před dietou tlak 148/82 - nyní 135/70) a štítnou žlázu. Taky jsem měla indikován chronický zánět střev. Ten je bez medikace. Jinak při dietě byly mírné potíže s bolestí hlavy - zabral šálek kávy. Jeden den mírný průjem, nyní zácpa. Zpočátku tlaky v oblasti jater nebo pravá ledvina? Hlad nepociťuji. K mailu mě inspirovala Vaše předchozí odpovedˇ tazatelce, protože se domnívám, že
      některé mé zkušenosti by mohla využít... Děkuji a těším se na další články a inspiraci.

      Vymazat
    3. Děkuji za reakci. Vždy všem říkám, že pokud mají při přechodu na LCHF nějaké vedlejší účinky a nezabírá vypsáno viz výše, je třeba navštívit svého lékaře. Může se stát, že změna životního stylu demaskuje dosud skryté potíže. Co se týče hubnutí je dobré si uvědomit, že neprobíhá lineárně, ale spíše ve vlnách. Je třeba dát tělu prostor pro adaptaci. Co se týče krevního tlaku, doporučuji vždy pravidelné měření! Při hodnotách 130/70 a nižších doporučuji navštívit svého lékaře, který upraví medikaci.Sami léčbu neupravujte.
      Přeji mnoho úspěchuna cestě k lepšímu zdraví!

      Vymazat
  6. Dobrý den,nízko sacharidové stravovaní dodržuji 4 měsíce. Chtěla jsem si upravit vysoký krevní tlak a snížit hmotnost.Byla jsem na preventivní prohlídce a mám zvýšenou kyselinu močovou,bohužel i zánět tlustého střeva z nedostatku vlákniny .Také mi ztučněla játra (diastáza) a mám ledvinový kamínek. Jinak mi stravování vyhovovalo a cítila jsem se moc dobře.Krevní tlak se snížil i váha.Teď jsem z toho docela špatná a stravování mě stresuje.Chtěla jsem se zeptat je to běžné a přechodný stav,nebo není toto stravovaní pro mě vhodné. Nejedla jsem často maso a vůbec ne tučné,dodržovala jsem povolené potraviny .Jedla jsem dvakrát denně podle pocitu hladu.Brala jsem hořčík,vitamín B a C. Všude teď slyším jak jsem si rozhodila organismus a musím držet dietu bez masa a snížit tuky.Stravovat se nízko tučně.Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, napište mi mail, prosím.

      Vymazat
    2. Já se takto stravuji rovněž 4-5měsíců a provází mě stejné problémy, bohužel. Přitom to byl jediný způsob, jak se štítnou žlázou snížit hmotnost. Tak přemýšlím, proč, kdžy se tak stravuje tisíce lidí a je to v pohodě.

      Vymazat
    3. Dobrý den, ano, tato strava nemusí vyhovovat všem. Neexistuje totiž jedna jediná dokonalá dieta pro všechny. Někdy jen stačí vypátrat individuální změnu i v tomto druhu stravování, kterou je potřeba udělat. Zjistit pravou příčinu potíží přímo u Vás. V takovém případě už je vhodné se poradit i se svým lékařem a udělat panel alespoň základních laboratorních testů pro zhodnocení aktuálního zdravotního stavu. Tělo je provázaný systém a proto pro zhodnocení nelze brát jednotlivé systémy odděleně. Chcete-li napište mi mail.

      Vymazat
  7. Dobrý de,chtěla jsem se zeptat jestli můžu přejít na LC když mám 3 roky po pankreatitidě a užívám fenobibrát? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fenobarbitát se s LCHF netluče, ale u pankreatitidy bych s navyšováním tuků byla velmi opatrná. Spíš bych šla tím směrem, že bych v rámci doporučené diety vyměnila průmyslově zpracované produkty za základní potraviny v co nejlepší kvalitě.

      Vymazat
  8. Dobry den je problem aceton v moci ?? ( dech je ok ) diagnoza diabetes diky LCHF vysazeni inzulinu s glykemii v norme . Glykovany hemoglobin 31. Dekuji za info

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusí být. Může to znamenat, že se v rámci LCHF nacházíte v tzv. ketóze. Tedy Váš příjem sacharidů je pro vás v pásmu ketogenní stravy.

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    jsem na této stravě cca 3 měsíce. Důvodem bylo především dlouholeté trápení se záněty močového měchýře. Po celé 3 měsíce jsem měla klid, dnes se můj MM opět ozval v takové míře, že jsem musela zajít za svou lékařkou, která mi předepsala opět antibiotika. Nemáte nějakou radu? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě prokázané infekce močových cest, po stanovení citlivosti, pak můžete po léčbě antibiotiky zapracovat na obnově střevního mikrobiomu pre a probiotiky. Kromě adekvátního pitného režimu a dalších doporučeních, kterým se Vám pravděpodobně dostalo, je právě péče o mikrobiom další možností jak snížit zánětlivé prostředí v těle.

      Vymazat
  10. dobrý den,
    jedu od 23/4 LOW carb, makra S 50, B 110, T 130, Kal. 1700 denně. VÁŽÍM NYNÍ 106 KG, měřím 165 cm a věk 50 let. 2-3x týdně cvičím tabatu, jogu, plavání. A ZA 6 týdnů jsem zhubla o 7 kg, jsem nadšená, žádné vedlejší účinky stravování nepocituji. je to konečně stravování, které mi moc vyhovuje Jen se chci zeptat, co na to ledviny a játra, neublížím jim, chci se takto stravovat dlouhodobě, děkuji za zhodnocení a radu Edita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě, že zvládáte LCHF jídelníček vyvážit pro své potřeby, cítíte se dobře, prospíváte a vaše zdraví se zlepšuje či si jej dobře držíte, není důvod měnit to, co Vám vyhovuje. Co na to Vaše ledviny a játra můžete nechat zkontrolovat laboratorně přes svého praktického lékaře či rovnou v laboratoři jako samoplátce. Přeji pevné zdraví.

      Vymazat
  11. Dobrý den, jsem na LCHF teprve dva týdny. Nyní pociťuji, že jsem v ketoze druhým dnem. Ale chtěla bych se zeptat, na to samé, co tu zaznělo, ale odpověď byla adresovaná do emailu, a tak si s dovolením půjčuji ten samý dotaz, který mne velmi zajímá -zvýšená kyselina močová(jako malá jsem ji měla zvýšenou),zánět tlustého střeva z nedostatku vlákniny(nemůže to přejít v rakovinu?),ztučnělá játra (diastáza) a překyselení org.? a jak často bych si měla nechat dělat testy na játra a ledviny? Předem Vám moc děkuji

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím, od května jsem zacla nizkotucnou dietu na doporučení doktora (prý ztucnela jatra) jaterní výsledky byly zvýšené.. Začala jsem zeleninoovocne koktejly se semninky, Vynechala jsem přílohy, jedla zeleninu, celozrne pecivo atd.. Měla jsem plno energie bylo mi svele, za tři měsíce jsem zhubla 10kg. Vysleky u dr. vše ok... Pak jsem narazila na lchf chtěla jsem to zkusit.. Teď jsem 3 týden na lchf jsem v ketoze (nic nepočítám).. První týden ještě ušel, ale nebylo mi nejlépe, druhý týden už mi bylo hůř, slabost průjmy ale jako fakt voda... No a teď je to úplně katastrofa, je mi špatně, mam bušení srdce, váha stoji, nedostavila se ms a hlavně mě strašně bolí žaludek, hlavně navečer, už třetí den mě strašně tlačí, jako by se tam usadilo jídlo a nechtělo jít dál.. Dnes jsem jedla jen vývar a dala jsem si jedno jablko, a večer opět bolesti... Mám strach abych si nepokazila žaludek úplně.. Mám strach teď něco snist.. Jo a žlučník nemám už 3 roky.. Jo a možná méně piju s tím mám problém odjakživa... Mám přejít zpátky na normalni jídlo? Nebo vydržet?? Diky

    OdpovědětVymazat
  13. Dobry den, rada bych se zeptala, je-li doporucovano prejit na LC stravu v dobe kojeni (syn ma 7 mes a z 95% jr vyhradne kojeny). Od druheho porodu me velmi trapi zhorsene alergie, ekzemy, koprivka, otoky ocnich vicek - na alergo vse vysetreno, ale pricina nenalezena. Minuly tyden me doktor dokonce malem poslal na hospitalizaci kvuli masivnimu ekzemu v obliceji - odmitla jsem, staram se o 2 male deti. Kojeny syn ma ABKM, takze jsem jiz 6mez na bezmlecne a bezvajecne diete, vyzkousen i 1mes bez lepku, ale vysledky se neprojevily zadne. Beru probiotika, prebiotika, quercetin a zkousela jsem i travici enzymy, ale beze zmen. Vazim nyni 52kg pri 173 cm. Prosim o nazor, zda je prechod na LC rezim v tuto chvíli dobry nápad - vnimam to uz jako posledni moznost zachrany. Moc dekuji, Petra

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, může Keto stravování začít člověk, který má léky na epilepsii a jednu ledvinu? Moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,

    chybí Vám tam jeden zásadní vedlejší účinek ketózy (zvláště pokud se jedná o "hlubší" ktetózu, tj. beta-OHB >= ca. 2~3mmol/l v krvi) a to je zvýšení koncentrace kyseliny močové v séru.

    Pokud tomu dobře rozumím (to si jako lékařka, prosím, ověřte), pak za to může buněčný transport URAT1 v ledvinách, kdy zvýšená exkrece ketonů zvyšuje objem kyseliny močové, kterou si ledviny berou zpět do krve (tedy bych skoro řekl, že se nejedná primárně o patologický jev, ale že je to součástí jakési homeostáze - mám hypotézu [ale jsem naprostý laik, tak prosím ověřit a prověřit!], že je to způsob těla, jak vyvolat inzulinovou rezistenci v reakci na jevy, kde by hrozil přílišný úbytek tělesné váhy, např. hlad nebo nadměrná fyzická námaha). Kyselina močová pak (zřejmě mechanismem inzulínové rezistence) zvedá koncentraci glukózy v krvi (mám ověřeno mnoha měřeními). Zajímavé je, že stejně jako ketony fungují skrze URAT1 i laktáty, tzn. kombinace ketózy a intenzivního sportu vede ještě k většímu nárůstu kys. močové. (A je otázka, jak do tohoto obrazu zapadají proteiny vylučované v ledvinami v případě rychlého hubnutí, kdy tělo "bourá" nepotřebné tkáně...)

    Osobně mám třeba velmi nedávnou zkušenost, kdy jsem se kvůli účasti na odborné konferenci v zahraničí rozhodl pro několikadenní půst (v poledne nebyl čas shánět potravu a neměl bych býval pod kontrolou, co jím), po cca. 4,5 dnech půstu jsem byl na 6,5mmol/l beta-OHB (dost brutál! - normálně se uvádí, že se na takovéto hodnoty člověk dostane po 3-4 týdnech půstu), kvůli defektu jsem mohl měřit kys. močovou až po 5. dni a i přes 200mg allopurinolu denně jsem se dostal na ca. 910µmol/l kys. močové! Rychlým "vystoupením" z ketózy (heslo: sacharidy), dočasným navýšením allopurinolu a několikadenním vysazením diuretika (TK byl naštěstí kolem 115/70) se mi podařilo kys. močovou rychle srazit (hahaha, to bude mít praktická zase radost, až se dozví o mé ne-compliance) - a po dvou týdnech jsem se dostal na ca 300-350µmol/l.

    Pravda, asi jsem si za těch několik měsíců "intervalového půstu" (18-19h denně) "vytrénoval mitochondrie" natolik, že když, tak se dostanu do ketózy, tak dost rychle. A možná k tomu mám genetické předpoklady. Ale co tím chci říci, za sebe můžu jenom doporučit při ketóze (je úplně jedno, zda-li se do ní člověk dostane skrze LCHF dietu nebo nějaký druh půstu) měřit si jak hodnotu ketolátek v krvi (nebo alespoň v moči), tak hodnotu kyseliny močové (obojí lze kapilárně "z prstu", bohužel je třeba dvou různých přístrojů). Ano, není to úplně levné, ale zvláště u lidí, kde ketóza "zafunguje", je dle mého potřeba rizika, které s sebou hyperurikémie nese, nebrat na úplně lehkou váhu.

    Paní doktorko, měla byste zájem seznámit se s mým příběhem? Mohu poskytnout všechny naměřené údaje i testy, co si nechávám dělát v laboratoři - na oplátku byste mi mohla říci svůj názor na některé věci, kde zatím jen tuším souvislosti (a doktoři, se kterými jsem dosud měl co do činění, očividně "nemají páru").

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano chybí. Článek ještě není kompletně dokončen, proto to číslování v názvu. Bohužel mi momentálně pracovní vytížení nedovolí celou problematiku vedlejších účinků sepsat a článek dokončit, ale než nepodat žádné informace, zveřejnila jsem prozatím i neúplnou verzi.
      Zájem o Váš příběh samozřejmě mám. Pokud se chcete o něj se mnou podělit, můžete mi napsat na sonahamousova@gmail.com. Děkuji. S.H.

      Vymazat
  17. Dobrý deb, paní doktorko. Můžete mi prosím napsat váš názor na Low carb a jeho možný vliv na žlučníkové kameny? :( Jedu lc rok. Děkuji moc Doudová Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, již jsem na podobný dotaz odpovídala dříve v komentářích. Týkal se nejen žlučových, ale i ledvinových kamenů. Překopíruji Vám sem odpověď, ať to nemusíte hledat:
      "Ano, ještě jsem nestihla dopsat, ale přesto jsem kvůli ostatním vedlejším účinkům článek již pustila na veřejnost a postupně jednotlivé body doplňuji. Zde je to myšleno tak, zda-li potíže se žlučovými a ledvinovými kameny přechod na LCHF může zhoršit. V momentě, kdy se obsah žlučníku pravidelně nevyplavuje (což se stává na nízkotučné stravě)a je snížena jeho motilita, může se při stagnaci žluče kámen vytvořit. V momentě přechodu na LCHF tak může s "rozpohybováním" se žlučníku kámen vyplavit či se jinak bolestivě ozvat. Studie na tuto problematiku nejsou dostatečné. Prozatím jsem nenašla zdokumentovaný případ, kdy by samo LCHF způsobilo žlučové kameny. U ledvinových kamenů to platí podobně. Vždy se radí dostatečný pitný režim. V tom případě nemají kameny důvod se tvořit pokud není jiná silná predispozice. V momentě, kdy jsou již přítomny a vy budete při přechodu na LCHF dodržovat adekvátní pitný režim (více než bylo dosud zvykem), odkryje to problematiku. Kámen tak může vycestovat do močových cest. Opět nemám důkazy, že by samo LCHF způsobilo ledvinové kameny."
      "Pro zajímavost jsem našla toto (Gaby AR 2009):"Dietary factors that may increase risk include cholesterol, saturated fat, trans fatty acids, refined sugar, and possibly legumes. Obesity is also a risk factor for gallstones. Dietary factors that may prevent the development of gallstones include polyunsaturated fat, monounsaturated fat, fiber, and caffeine. Consuming a vegetarian diet is also associated with decreased risk. In addition, identification and avoidance of allergenic foods frequently relieves symptoms of gallbladder disease, although it does not dissolve gallstones. Nutritional supplements that might help prevent gallstones include vitamin C, soy lecithin, and iron." Žlučové kameny mohou způsobit cholesterol, saturované tuky, trans mastné kyseliny, rafinované sacharidy a možná luštěniny. Obezita je dalším rizikovým faktorem. Stravovací vliv, který může snížit tvorbu je konzumace polynenasycených a mononenasycených tuků, vláknina a kofein. Konzumace vegetariánské stravy má vliv na snížené riziko. Z doplňků stravy mohou pomoci třeba vitamín C a železo."

      Vymazat
  18. Dobrý den paní doktorko, touto cestou se na Vás obracím s dotazem jak řešit kvasinky při ketoze. Na LC jsem 2.tyden a zhruba posledních 5 dní mě trápí kandidoza. Přidala jsem lactobacily, ale žádná extra velká změna nenastala. Dle dostupných informací se kvasinky z cukru dobře adaptuji na ketony. Prosím, máte s tím nějaké zkušenosti? V ketoze jsem zhruba 10 dní a každý den si to ověřuji testovacím proužkem.
    Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji