Druhá část
Pokračování mého krátkého seriálu a úvodu o tom, proč některá současná doporučení moc dlouhodobě nefungují.
Současná nejčastější doporučení
v redukci váhy:
- snížit kalorický příjem - negativní kalorická bilance
- úprava jídelníčku
- jíst častěji po menších porcích
- bez cvičení to nejde
2. Racionální strava aneb kam se poděl náš racio(rozum)
„Dodržujte zásady zdravého
stravování“ čtu na stovkách webovek. To je rada jak stehno.
Bohužel očividně už dávno netušíme, co je pro koho zdravé.
Asi nejvíce v obdobích po světových válkách a průmyslové
revoluci se v moderní historii začala vytrácet naše intuice a
rozum kolem stravy. V současné době, s nekonečnými možnostmi
co jíst (nebo jinde bohužel nemít co jíst), je těžké si
správně vybrat. Moc to neumíme. Neustálý růst počtu lidí s
obezitou a diabetem jsou toho obrazem. Útok potravinářského
průmyslu na naše smysly je tak rafinovaný, že se jen těžko
odolává všem slastným nabídkám. Bohužel i pojetí současně
doporučované výživy pro hubnutí a pre/dibetiky 2.typu (pro mě
nejdůležitější téma diabezitiků) je vlastně postavené
trochu na hlavu.
A tak se stává, že cukrovkářům doporučujeme „vyváženou“ stravu plnou sacharidů a divíme se, že nám cukr neklesá, že nehubneme, že se marně snažíme a ještě nám doktor nadává a ostatní do nás rýpou, že to je proto, že nedodržujeme režim, dietu a obecná doporučení...
Vzhledem k hormonální teorii obezity, která mi přijde nanejvýš
rozumná, k mechanismu vzniku hyperinzulinémie, inzulinové
rezistence a hyperglykémie je jasné, že i jídelníček je třeba
přizpůsobit tak, aby řešil náš hlavní problém. Ne se
striktně držet zažitých modelů. Například poměr sacharidů,
tuků a bílkovin – 50-70%, 20-30%, 15-20% ve stravě
diabezitikovi moc hubnout a snižovat glykémii k normálním hodnotám nepomůže. Hezky to ilustruje případ mé
maminky (a určitě stovky dalších): „Mě pořád nevycházely
cukry. Už jsem nevěděla, co mám sníst, tak jsem si dala pečivo,
abych to dodržela. Skoro nic jsem nakonec nezhubla a cítila jsem
se nedojezená“.
Neexistuje univerzální jídelníček,
který by zázračně fungoval na všechny. Já NIKDY NEHODLÁM
NIKOHO DO NIČEHO NUTIT NEBO MU NABÍZET JEDEN ZARUČENÝ ZÁZRAK.
Zde na blogu pouze píši o možnostech, jaké jsou a je na vás, co
s těmito informacemi uděláte, jak je rozumně využijete.
V případě stravování je třeba si
uvědomit, že lidské tělo je jako hudební nástroj. Potřebuje
ladit neustále! Vy si necháte udělat jídelníček a chvíli to
funguje dobře, jenže stejně jako když hrajete na hudební
nástroj, který se používáním (i neužíváním) rozladí, je
po čase třeba jej opět naladit a tak stále dokola. Ano, po celý
život. To jak jíte dnes, ještě neznamená, že vám to stejně
bude vyhovovat i za půl roku, rok, 5, 10,...let. Proto se
neupínejte jen na jednu věc, jednu radu a učte se své nástroje
ladit (také se to teprve učím). Ideálně sami. Ladičů je dnes
mnoho, někteří pomůžou, jiní méně, někteří netrefí vůbec
tu správnou tóninu. Svůj nástroj, své tělo musíte nejlíp
znát vy sami. Nebojte se, zkoušejte a hledejte, co vám dělá
dobře a co ne. Udělejte si z toho radost a zábavu.
Nejvíce mě pro problémy s
Diabezitou v současné době zaujaly možnosti nízkosacharidové
stravy. V zahraničí její variace poměrně úspěšně používají
při léčbě diabetu. Jak 2. typu, tak i u diabetu 1. typu, kde se
daří držet výkyvy glykémií lépe pod kontrolou. Přijde mi to
logické, že když je vaším problémem (stejně jako mým) vysoká
hladina glukózy v krvi, tak se budu vyhýbat tomu, co ji zvyšuje.
Čeština má pro diabetes hezký název- Cukrovka – už sám
název udává její příčinu a od něj tudíž lze i jednoduše
odvodit její řešení. „Když tě sacharidy zabíjejí, tak je
prostě nežer.“ Je to samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno,
ale něco na tom bude.
V budoucnu se zde na blogu budu
možnostem nízkosacharidového stravování věnovat podrobněji.
Dnes je na tomto principu založeno více směrů – Paleo, New
Atkins, LCHF (low-carb high-fat diet, mě se líbí i varianta
low-carb healthy-fat, moderate protein), ketogenní strava a můžete mě ještě
doplnit třeba v komentářích. Ráda budu tento článek upravovat
dle potřeb. Postupně chci tyto směry probrat. Na českých webech
koluje hromada mýtů, nepřesností a chyb. Naštěstí začíná
přibývat i rozumnějších zdrojů informací. Prozatím čerpám
ze zahraničí.
Pokračování příště
Část první ZDE.
Citování nebo přejímání
textů je možné pouze se souhlasem autora!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji