Kalorie aneb jak se ne/dopočítat
"Kalorie sem, kalorie tam, já je všechny spočítám..." Nekonečné téma. Počítat kalorie, či ne? Má volnočasová úvaha nad tímto tématem, žádné EBM.
Znám
to. Sama jsem si užila několik let s touto matematickou rozcvičkou.
Lustrujete tisíce stran tabulek. Vedete si deníčky, notýsky,
tabulky, potom přejdete na online kurzy, programy, „aplikačky“...
Je z čeho vybírat. Kalkulátory jsou k mání, kam se podívám.
Jen vybrat ten správný design pro následné sdílení na
sociálních sítích. Zapisujete, vážíte, analyzujete každou
potravinu, koušete se do rtu, koušete si nehty (bacha, jsou v tom
kalorie), někdy (já furt) hladovíte, nadechujete se (třeba tím
vzduchem budete mít pocit, že jste se najedli víc), „občůráváte“
výpočet, aby se vám tam vešlo to či ono, bez čeho si neumíte
představit, že se teď obejdete. Když to nevyjde, cvičíte jak
šílení, protože to přeci musíte vyběhat nebo máte prostě
depresi a v té nejposlednější fázi to vzdáte. Pak si nadáváte,
nenávidíte se a nakonec se možná smíříte s tím, že to jsou
blbý geny a prostě to takhle zůstane... do doby, než se opět
naštvete a pojedete další kolo... Pomalu to začíná vypadat, že
se bez počítání kalorického příjmu dnes nelze obejít. Nebo
ano? …
Lidstvo
si vesele žilo, tloustlo i hubnulo bez kalorií až do „moderní
doby“. Tedy přesněji někdy do období kolem roku 1840, kdy tento
pojem a snahy jej definovat vznikly. Nechápejte mě špatně. Jsem
fanouškem vědy, zkoumání a pokroku. Jen se někdy stane, že
některé objevy lidstvo dotáhne ad absurdum a původní, myšlenka,
nápad či dobrý úmysl, se vytratí a vznikne paskvil, který
nadělá více škody než užitku. Ať už to byl kterýkoli pán z
odkazů na zdroje uvedených níže, máme dnes hodně co do činění
se strašákem „ŠPATNÝ KALORICKÝ PŘÍJEM A VÝDEJ“. To ve
smyslu plus i mínus.
Zde
máte k nastudování odkaz na odborný článek o historii kalorií
ve výživě. Tady si klidně vyberte svého favorita pro vznik
kalorických výpočtů.
Překupíruji
zde definici kalorie z Wikipedie –
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalorie.
Schválně si to prosím v klidu pročtěte.
Nyní CtrlC + CtrlV.
„Kalorie (značka cal)
je jednotka energie,
dnes již většinou nahrazená joulem,
který je jednotkou soustavy SI.
Kalorie patří mezi tzv. zakázané
jednotky.
V praxi se objevuje hlavně při vyjadřování energetické
hodnoty potravin
(kde se ovšem obvykle používá její násobek kilokalorie).
Existovalo mnoho různých definic kalorie,
dnes se používá následující:
Jelikož měrná
tepelná kapacita vody
je asi 4185 J·kg−1·K−1,
platí tedy, že
- 1 cal ≈ 4,185 J
Důvodem
uvedení přesné teploty v definici je fakt, že měrná tepelná
kapacita je mírně závislá na teplotě,
takže bez udání počáteční teploty by jednotka nebyla přesně
určena.
Původní
kalorii definoval francouzský chemik Henri
Victor Regnault jako
množství tepla, potřebného k ohřátí 1 g vody z 0 °C na
1 °C. Později byla definována střední
kalorie jako
setina tepla, potřebného k ohřátí gramu vody z 0 °C na
100 °C. Nakonec byla přijata definice uvedená v úvodu tohoto
článku, odpovídající skoro přesně střední kalorii. Původní
Regnaultova kalorie byla 1,008 x větší než střední kalorie.“
Vidíte
to, co já? Mě tady baví už jen ta mírná závislost na teplotě.
To jsou ty mírné, zanedbatelné, zaokrouhlené, apod. „detaily“
, které pak vedou k tomu, že se divíme, že i když něco urputně
dodržujeme, ono nefunguje na všechny stejně.
Nosíte
sebou pojízdnou laboratoř?
Vlastně
svým způsobem ano. Trochu jsme v průběhu let pozapomněli
poslouchat naši přirozenou vnitřní laboratoř a kalkulátor. Ano,
zejména v momentě, kdy se „porouchají“ to není snadné. Když
toto pominu, máte tedy takovou přesnou techniku? Zadáváte vstupní
teplotu jídla nebo máte spočítanou nějakou použitelnou
konstantu? Počítáte denně stav a potřeby vašeho metabolismu?
Všechen ten měnící se „bazál“, „totál“, příjem,
výdej, nádech, výdech, exkrece... . Nemáte takovou laboratoř?
No, já taky ne. Co teď? Nic. Klid. Vrátit se k selskému rozumu.
Neříkám,
že počítání kalorického příjmu je nutně vždy špatně. Jsou
případy, jako výživa kriticky nemocných, kdy se hodí, že něco
takového vzniklo. Např. U profesionálních sportovců je za
některými celé stádo odborníků, co je rozebírají po všech
stránkách do poslední organely. Určitě byste mě doplnili o
mnoho dalších nápadů, kde je kalorický výpočet příjmu
užitečný. Beru i to, že se spoustě lidí podařilo díky tomuto
systému zhubnout a někteří si i takovou hmotnost udržují. Beru,
že se to může hodit jako berlička na rozjezd. To je v pořádku.
Co
dlouhodobá udržitelnost? Patříte k těm, kteří si v neustálých
výpočtech libují? Vážně to chcete dělat celý život? I
kdybyste měli výpočet tzv. Už v oku? Pořád ale počítáte, ne?
Posloucháte, co vám skutečně říká vaše tělo? Umíte mu
naslouchat? Umíte ladit stravu a celý životní styl sobě aktuálně
na míru?
Kolikrát
jste, jako já, odpověděli „NE“?
Do
počítání kalorií se velmi ostře pustil Dr. Jason Fung, jehož
články s jeho laskavým svolením postupně překládám a které
si můžete přečíst v sekci Kalorie na tomto blogu nebo v
originále na jeho stránkách - https://idmprogram.com/blog/
.
Kdo
ovšem nechce kalorie počítat, nebaví ho to, ničí ho to... .
NEMUSÍ!!!
Pokud
so zadáte nějaké osobní parametry do všelijakých kalkulátorů,
je třeba si vždy uvědomit, že se jedná vždy o zhodnocení
ORIENTAČNÍ!!! Nedoporučuji to brát otrocky. Vždy mějte na mysli
svůj aktuální zdravotní stav. Může se stát, že kvůli tomu
budete jíst moc nebo málo, panikaříte když hubnete moc, když
hubnete málo nebo stojíte či nádechu navíc přibíráte.
Panikaříte a stresujete se, což mimochodem roztáčí hormonální
kolotoč, kterým si nepomůžete.
Dojídáte
se něčím jen proto, že jste se nevešli do čísel, tabulek či
barviček? Proč??? Chřadnete? Máte zdravotní komplikace nebo jen
honíte výpočet? Upřímně, pro mě to je na zbláznění.
Nyní
už víte, že i hodnoty u potravin nemusí být nikdy 100%. Různé
jídlo na každého z nás bude vždy působit jinak! Vliv má tolik
faktorů – teplota, kvalita potraviny, její složení a veškeré
složky v ní obsažené, způsob přípravy, způsob konzumace, to
jak si s tím vaše tělo v procesu trávení poradí...vážně se
chcete neustále spoléhat na nějakou tabulku či kalkulačku, která
o vás nic dalšího neví?
Já
ne. Co se hubnutí týče, jde to i bez toho. Já například konečně
po tom, co jsem tyto praktiky opustila po nesčetných pokusech, zhubla. Ne, nejsem a nikdy nebudu vypadat jako celebrita z lesklého
časopisu, ale jsem konečně zdravější (u mě prokazatelné na
hladinách glykémie) a cítím lépe na těle i na duši než dříve.
Dělám a budu dělat mnoho chyb a budu se z nich snažit vždy
poučit. Nicméně plést na sebe bič v podobě kalorického
počítání již nehodlám (Leda pro experimentální vědecké
účely :-). ). Vím, kdy jíst a proč a jak to dle svých
aktuálních možností upravovat. Na toto téma je zde na blogu už
pár zmínek a další chystám. Vím, co jíst. Začala jsem
nízkosacharidovou stravou v rozmezí od keto, přes LCHF až po její
nejmírnější verzi. Několikrát jsem z tohoto typu stravování
ujela i úplně, ale nehroutila se z toho, zamyslela se, proč se tak
stalo a vždy podnikla potřebné kroky k nápravě pro můj aktuální
zdravotní stav. Pořád se to mění, přesně podle toho, co zrovna
potřebuji. Jím. Snažím se jíst kvalitně – SKUTEČNÉ JÍDLO.
NEEXISTUJE
JEDNA JEDINÁ DOKONALÁ DIETA PRO všechny! Výživu je třeba
personalizovat. Neexistuje ani jeden jediný dokonalý a osvědčený
recept na hubnutí! Ten svůj si musíte vytitrovat sami. Ano, je
fajn, když se najdou rozumní a příjemní průvodci, ale to
nejzásadnější musíte udělat vy sami a nikdo jiný.
Udělejte
si život alespoň v tomto snadnější. Můžete.
Já
vám přeji minimálně poklidnou neděli.
P.S.:
Omluvte, prosím, u článků gramatické chyby. Dělám je já (i
když po sobě čtu, vždy něco přehlédnu nebo nevím) i samotný
program, který má občas o podobě textu jiný názor a to i po
vypnutí. Nemám svého editora ani IT technika.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji