Vítejte

Vítejte

čtvrtek 21. června 2018

Rozdrťte tuk – Kalorie část XI

Smash the Fat – Calories Part XI

Rozdrťte tuk – kalorie část XI
Poslední díl série článků Jasona Funga o kaloriích.
Překlad článku Dr. Jasona Funga pro blog Intensive Dietary Management blog.

CraP-Not-True-1
Tady je opět náš konvenční Model kalorické redukce obezity. Ukazuje se, že část o tom jíst příliš byla kompletně zprostředkována hormonálně, nikoliv osobním rozhodnutím (obžerstvím). Ukazuje se, že jíst méně nezpůsobuje hubnutí a jíst více zase přibírání. Při nejmenším ne permanentně. Pro hlubší důkaz se podíváme na fascinující případ Sama Felthama.
5,000 Calorie Experiment
V moderním hávu jako opak ke klasickým přejídacím experimentům se Sam Feltham rozhodl učinit absolutně úžasný experiment sám na sobě(Sam Feltham decided to perform an absolutely fantastic experiment on himself). Jedl 5000 kalorií za den nízkosacharidové a vysokotukové stravy (LCHF – low carb, high fat, moderate protein diet) sestávající z přirozeného (skutečného) ne „falešného“ jídla po 21 dní. To je založeno na předpokladu, že rafinované sacharidy a ne celkový počet kalorií mohou za přibírání. Je-li to pravda, nepřibral by i přes vysoký kalorický příjem, protože poměr sacharidů ve stravě byl nízký. Výborně!
Jeho jídelníček najdete zde - His diet can be found here. Celkový příjem 5794 kalorií za den s poměrem makronutrientů sacharidů na 10%, tuku na 53% a bílkovin na 37%.
Vzhledem ke standardním kalorickým počtům mu vycházelo, že by měl přibrat 7,3kg tuku (žlutá čára na grafu). Nicméně skutečný váhový přírůstek byl 1,3kg.
Co je ještě zajímavější (jestli je to vůbec možné!) jsou měření jeho obvodu pasu. Z původních 79,5cm se zmenšil o 3 cm což znamená, že i když přibral na váze, většina toho je lean body mass - ostatní tělesná hmota mimo tukovou tkáň.
Jak vidíte z fotek (As you can see from the pictures), nadbytek kalorií sám o sobě k produkci tukové tkáně nestačí. Záleží na mnoha a mnoha a mnoha dalších nuancích, než na zjednodušeném modelu Kalorie dovnitř vs. Kalorie ven.
Našli se samozřejmě i tací, co argumentovali tím, že Sam má rychlý metabolismus a tudíž je jedno, co jí, že stejně nepřibere. Je to pravda?
Co by se stalo, kdyby Sam zanechal LCHF stravy? Bylo by zajímavé sledovat, co by se stalo, kdyby jedl 5000 kalorií dle standardní „vyvážené“ vysokosacharidové stravy podle „Americké diabetologické společnosti“.
Sam-Feltham-carb-1
Co dostanete, je absolutně brilantní 21denní 5000kalorická sacharidová výzva ( 21-day, 5,000 calorie Carb Challenge). Přes 21 dní jedl 5793 kalorií/den „pseudo“ jídla – většinou rafinované cereálie a cukry. Jeho dietní plán je zde - His diet plan is here. Poměr makronutrientů byl 64% sacharidů, 22% tuků a 14% bílkovin. Pro zajímavost se to příliš neliší od výživových doporučení, které od „odborníků“ dostáváme. Takže, přibere nebo ne na stejném počtu kalorií( would he gain or lose weight)?



CARB.Day1_.10.21.Side_
Jak vidíte, jeho přírůstek hmotnosti téměř zrcadlí předpokládaný výpočet kalorickou rovnicí – 7,1kg váhového přírůstku. Obvod pasu se zvýšil o 9,25cm.
Podívejte se na fotky! Dvojitá brada, Batman. Jen po 21 dnech začíná mít tenhle chlap i madla lásky. Takto dopadnete, posloucháte-li výživové „odborníky“ na obezitu. Je jasné, že se jedná o něco trochu víc složitého, než je jen jednoduchá kalorická redukce. Při stejném počtu navýšení příjmu kalorií, jedna strava – nízkosacharidová, vysokotuková strava na skutečných potravinách – vedla ke ztrátě tukové tkáně (obvod pasu se zmenšil).
Na druhou stranu standardní vysokosacharidová strava dle Americké Kardiologické Společnosti vedla k přírůstku hmotnosti kolem 6,8 kg (15 liber)! Tady má vliv i něco dalšího než jen kalorie.



Crap-Not-True-2
Opustíme-li model CRaP (Calories reduction as primary – primární redukce kalorií) a kalorie úplně, můžeme se poté soustředit na relevantní otázku. Co způsobuje nárůst hmotnosti? Jaká je příčina obezity? Zcela jistě ne kalorické počty.
Již jsme viděli, že tělo má svou určitou nastavenou tělesnou hmotnost (BSW – body set weight). Pokud tuto hodnotu překročíte, tělo se ji snaží zpět snížit. Pokud jdete pod tuto váhu, tělo se ji snaží zvýšit. Čili vidíme, že nejdůležitější otázka je: Co kontroluje Nastavení tělesné hmotnosti?
Jediná cesta, jak úspěšně snížit hmotnost, je snížit BSW. To se nám povede jedině tehdy, porozumíme-li tomu, co kontroluje „termostat“ tělesné hmotnosti.
Řekněme to takhle. Předpokládejme, že máte doma nastavený termostat na 30°C, což je neúnosné horko. Abyste zchladili svůj dům, donesete si klimatizaci. To dům trochu zchladí, ale potom váš termostat zapne topení, takže klimatizace a topení se neustále vzájemně perou.
To je náš současný přístup k redukci hmotnosti. Snížíme kalorie, ale ignorujeme BSW. Vy se snažíte zhubnout, vaše tělo se snaží to nabrat zpět. Míváme hlad a náš metabolismus se zpomaluje.
Nebylo snažší nastavit termostat na 21°C – tedy příjemnou teplotu, než se sebou neustále bojovat? Důvod proč je držení diet tak náročné, je ten, že neustále bojujeme proti svému tělu. Zde máme výzvu...musíme přijít na to, „Co kontroluje Nastavení tělesné hmotnosti (BSW)?“.
To je další kapitola, kterou budeme rozebírat v následující sérii o „Hormonální obezitě“.



That is the next topic we address in the upcoming series “Hormonal Obesity I“.
Click here to watch the entire lecture: The Aetiology of Obesity – A New Hope

Kalorie část X - https://doktorkavofsajdu.blogspot.com/2018/03/ohromny-paradox-prejidani-kalorie-cast-x.html

Pzn.: Omluvte špatnou kvalitu obrazových materiálů. Prozatím se mi to nedaří vyřešit, ale nechtěla jsem vás ošidit o možnost si přečíst alespoň text. Pro obrázky a grafy prozatím navštivte originál článku. Děkuji za pochopení a trpělivost. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji