Pečená kaše ze sladkých brambor (batátů) pro děti (nejen)
Recept je z knihy Superfood for
superchildren z kapitoly pro batolata (1-3 roky). Přidala jsem pár
vlastních postřehů a tipů.
Kaše je sladká, takže ji lze využít
v případě, že vás trápí bažení, jen u diabetiků je potřeba
s těmi sacharidy počítat.
Co je potřeba:
1 hrnek (200g) uvařených a
rozmačkaných sladkých brambor (batáty)
1 banán
1 hrnek (250ml) plnotučného mléka
3 žloutky
Já uvařila celý jeden velký batát
a bylo toho skoro 400g, takže jsem recept dělala z dvojnásobného
množství (stačí 5-6 žloutků). Co s bílky? Můžete dát do
lednice a další den udělat třeba low-carb palačinky nebo upéct
kokosky, když bude brzy čas na cukroví, které lze dělat i
nízkosacharidovou formou.
Postup:
Předehřejte troubu na 160°C.
Dejte všechny ingredience do mísy a
mixujte dohromady do hladka. Mixovala jsem tyčovým mixérem.
Stane-li se, že vám ujede ruka s mlékem a „těsto“ je moc
řídké (má být řídké), až příliš tekuté, zkuste zaprášit
kokosovou moukou, ale opravdu jen zlehka.
Vymažte 6 pečících misek (já měla
napoprvé sklenice a šlo to). Připravte si vodní lázeň. Na
hluboký plech/pekáč nalijte vroucí vodu do třetiny výšky
misek.
Pečte 25 minut dokud není kaše
hotová.Vyjměte z trouby a z vodní lázně. Trochu zchlaďte před
podáváním. Pečení zohledněte vzhledem k vaší troubě a
nádobě, ve které pečete. Já pekla kaši ve sklenicích skoro
40-45 minut a ve formičkách v horkovzdušné troubě při 150-160°C
kolem 30-35 minut. Můžete kaši ochutnat a když se vám do ní
nechce rýpat, tak sledujte, až povrch zmatní. Dokud je lesklý,
dejte tomu ještě čas.
Kaši lze podávat teplou i studenou a
můžete ji i zamrazit.
Můžete zkusit kaši upéct v
zajímavých formičkách a různě dozdobit a servírovat tak při
výjimečných příležitostech jako dezert. My dnes zdobili
zakysanou smetanou se skořicí. Skořice by šla dát i rovnou do
„těsta“. Můžete kaši na dochucení přelít zakysanou
smetanou, smetanovým jogurtem, tvarohem či mixem toho všeho. Sypat
můžete skořicí, strouhanou hořkou čokoládou, kokosem,
oříšky...fantazii se meze nekladou. Samozřejmě se už bavíme o
variantách pro starší děti, pro dospělé nebo až to vaše
nejmenší přestane základní varianta bavit.
Další chutná možnost snídaní
nejen pro vaše dítko, ale celou rodinu.
P.S.: Než jsem první várku u rodičů
uklidila do lednice, stihl kaši zlikvidovat můj táta a divil se,
čemu se divím.
Dnes mě pobavil manžel: „A to je
jako zdravý, jo?“. Já:“No, oproti jiným věcem vlastně jo,
vadí to?“. On:“Ne, já jen, že to je dobrý. Hodně dobrý.“.
Trocha příjemného překvapení. Ono ty zdravé věci mohou být i
chutné.
Tak dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji