Vítejte

Vítejte

sobota 28. října 2017

Kuřecí masové kuličky

Recept jsem zkoušela z úžasné knihy "Superfood for superchildren" z pera týmu kolem prof. Tima Noakese. Zatím pouze v angličtině. Brzy by snad měl vyjíst slovenský překlad.

Tyto masové kuličky jsou vhodné pro každého. Dospělý si je může upravit tak, že přidá sůl a koření dle svých chutí a kdo si potřebuje hlídat hladinu sacharidů ve stravě, může vynechat ovoce nebo je nahradit vhodnou zeleninou.

O první talíř se u nás servaly děti, o ty další dospělí. Tímto kuřecí masové kuličky zařazuji do seznamu jídel pro svou rodinu. Je vhodný pro malé děti od té doby, kdy udrží stravu v ruce a jsou schopny v sedě žmoulat. Recept je ze sekce příkrmů mezi 6-12 měsíci věku dítěte.

Kuličky jsme doplnili o mísu zeleniny a dipy, do kterých si každý namáčel, co chtěl.




Kuřecí masové (masovo-zeleninovo-ovocné) kuličky s dipem


Co je potřeba:

Na 300g kuřecích prs, na kostky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nasekaná
1 mrkev, oškrábaná a nasekaná
1 jablko či hruška, oloupané a nastrouhané
2 čajové lžičky nasekané petržele
Cca 4 lžíce kokosového oleje na smažení (sádlo, ghee, zkoušeli jsme máslo a nedoporučuji, připaluje)
Créme fraíche (krémový sýr)pro namáčení, lze vytvořit různé dipy ze zakysané smetany, jogurtu, majonézy a dochutit dle potřeby, pro děti bylinkami nebo je ponechat základně, pro dospělé i koření, česnek…

Postup:

Rozpustíme máslo v pánvi a jemně osmahneme cibulku a mrkev do změknutí.
Přecedíme nastrouhané ovoce, okapeme z něj maximum vody.
Dejte kuře do kuchyňského robota (maso mlýnek, jde použít i tyčový mixér s příslušenstvím, záleží, co máte doma), přidejte směs cibulky s mrkví, jablko/hrušku a petržel. Zlehka mixujte, dokud se směs nepropojí, ale ne příliš do hladka.
Rozehřejte tuk ke smažení v pánvi a lžičkou kapejte na pánev kuličky/hrudky směsi. Vařte dokud spodek nezhnědne a pak otočte a osmahněte druhou stranu. Jsou-li zlatavě hnědé obě strany, máte hotovo.
Osušte na kuchyňské papírové utěrce, nechejte trochu vychladnout. Podávejte s dipem z krémového sýra nebo jiným oblíbeným dipem a zeleninou dle chuti.


Dobrou chutˇ!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji