Inspirace na snídani/večeři aneb variace na vejce
Nebojte se vajec. Že zvyšují cholesterol? Tak tato teorie je už 
dávno vyvrácená!!! K snídani si můžete dopřát vejce na tisíc způsobů. 
Vaječný bílek je bohatý na proteiny a žloutek obsahuje mnoho vitamínů, 
minerálů, cholin, např. selenium. Vejce jsou dobrým zdrojem luteinu, 
zeahanthinu,
 antioxidantů a můžou tak pomáhat zrakovým problémům jako např. 
makulární degeneraci, kataraktě. Cholesterol vajec může pomoci vašemu 
cholesterolovému profilu tím, že pomáhá měnit malé částice cholesterolu 
na ty větší, méně aterogenní (zjednodušeně
 pomůže snížit zlý cholesterol a zvýšit ten hodný). Žloutek nemůže být 
tak zlý, když se dává dětem do příkrmů. Do devíti měsíců věku se dává 
polovina vařeného žloutku a od devátého měsíce věku se dává už celý 
žloutek. 
Snažím se o LCHF 
(low-carb high-fat) stravování (nejen). Zatím je to víc intuitivní než 
odborné, protože se stále učím a nejvíc příjemné práce mi zabere 
zjistit, co specificky vyhovuje mému tělu.
Zde je pár tipů na snídani či večeři. Je to na vás. Já to střídám podle toho, na co mám chuť. Není to nic nového, jen inspirace.
Omeleta s jarní cibulkou - 1 porce
Protože je jarní cibulka jarní, bude nyní k dostání v dobré kvalitě i ceně, takže proč to nevyužít.
Svazek jarní cibulky - pokrájela jsem celý
Máslo - plátek cca 3mm
2 vejce - rozšlehaná vidličkou se lžící šlehačky
1-2 plátky eidamu
sůl, pepř
Na
 pánvi jsem na mírném plameni rozpustila máslo, nalila rozšlehaná vejce 
se šlehačkou, solí a pepřem. Když vejce na spodku "tuhla", ale nahoře 
byla ještě tekutá, posypala jsem omeletu jarní cibulkou a přiklopila 
poklicí. Po necelé minutě na nejmenším plameni jsem pokladla plátky 
eidamu a opět zakryla pánev poklicí. Pod poklicí se omeleta krásně 
nadýchá a vypadá to, že je ne ze dvou ale tak skoro čtyř vajec. Jakmile 
se sýr trochu rozteče, sešoupnete omeletu na talíř tak, že ji v polovině
 překlopíte. Já ji jím jen tak. Na fotce je ještě plátek chleba, který 
jsem si dala jen na začátku, protože jsem měla kvůli kojení obavy z 
příliš přísné nízkosacharidové stravy. Teď už k vejcím pečivo 
nepotřebuji.
Míchaná vejce ( ze 3 ks) na másle se šunkou (1 obří plátek) a cherry rajčaty (na závěr prohřáté na pánvi).
Pocit,
 že jíte jedno a to samé můžete obalamutit právě různými variacemi 
přípravy. Jednou jen míchaná vejce na másle. Jindy se šunkou, sýrem, 
kvalitní slaninou, kořením, bylinkami, rajčaty a jakoukoli jinou 
zeleninou. Stejně tak obměníte omelety. Vejce můžete mít natvrdo, volské
 oko, ... Taky si říkejte, na jaký způsob to máte dnes. Když si řeknete 
"zase vejce", bude to znít takto nudně. Ale předtím jsem nejedla víc 
rozmanitěji. Vlastně člověk zajede do určitých kolejí a svůj běžný a 
základní jídelníček zase tak moc nemění, takže pro mě změna stravování 
neznamená větší nudu. Jde o to, jestli si tu nudu z jídla uděláte nebo 
ne.
 
Žádné komentáře:
Okomentovat
Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji