Vítejte

Vítejte

neděle 15. července 2018

Počítání kalorií


Kalorie aneb jak se ne/dopočítat


"Kalorie sem, kalorie tam, já je všechny spočítám..." Nekonečné téma. Počítat kalorie, či ne? Má volnočasová úvaha nad tímto tématem, žádné EBM.


Znám to. Sama jsem si užila několik let s touto matematickou rozcvičkou.
Lustrujete tisíce stran tabulek. Vedete si deníčky, notýsky, tabulky, potom přejdete na online kurzy, programy, „aplikačky“... Je z čeho vybírat. Kalkulátory jsou k mání, kam se podívám. Jen vybrat ten správný design pro následné sdílení na sociálních sítích. Zapisujete, vážíte, analyzujete každou potravinu, koušete se do rtu, koušete si nehty (bacha, jsou v tom kalorie), někdy (já furt) hladovíte, nadechujete se (třeba tím vzduchem budete mít pocit, že jste se najedli víc), „občůráváte“ výpočet, aby se vám tam vešlo to či ono, bez čeho si neumíte představit, že se teď obejdete. Když to nevyjde, cvičíte jak šílení, protože to přeci musíte vyběhat nebo máte prostě depresi a v té nejposlednější fázi to vzdáte. Pak si nadáváte, nenávidíte se a nakonec se možná smíříte s tím, že to jsou blbý geny a prostě to takhle zůstane... do doby, než se opět naštvete a pojedete další kolo... Pomalu to začíná vypadat, že se bez počítání kalorického příjmu dnes nelze obejít. Nebo ano? …

Lidstvo si vesele žilo, tloustlo i hubnulo bez kalorií až do „moderní doby“. Tedy přesněji někdy do období kolem roku 1840, kdy tento pojem a snahy jej definovat vznikly. Nechápejte mě špatně. Jsem fanouškem vědy, zkoumání a pokroku. Jen se někdy stane, že některé objevy lidstvo dotáhne ad absurdum a původní, myšlenka, nápad či dobrý úmysl, se vytratí a vznikne paskvil, který nadělá více škody než užitku. Ať už to byl kterýkoli pán z odkazů na zdroje uvedených níže, máme dnes hodně co do činění se strašákem „ŠPATNÝ KALORICKÝ PŘÍJEM A VÝDEJ“. To ve smyslu plus i mínus.

Zde máte k nastudování odkaz na odborný článek o historii kalorií ve výživě. Tady si klidně vyberte svého favorita pro vznik kalorických výpočtů.


Překupíruji zde definici kalorie z Wikipedie – https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalorie. Schválně si to prosím v klidu pročtěte.

Nyní CtrlC + CtrlV.
Kalorie (značka cal) je jednotka energie, dnes již většinou nahrazená joulem, který je jednotkou soustavy SI. Kalorie patří mezi tzv. zakázané jednotky. V praxi se objevuje hlavně při vyjadřování energetické hodnoty potravin (kde se ovšem obvykle používá její násobek kilokalorie). Existovalo mnoho různých definic kalorie, dnes se používá následující:
Kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C.
Jelikož měrná tepelná kapacita vody je asi 4185 J·kg−1·K−1, platí tedy, že
1 cal ≈ 4,185 J
Důvodem uvedení přesné teploty v definici je fakt, že měrná tepelná kapacita je mírně závislá na teplotě, takže bez udání počáteční teploty by jednotka nebyla přesně určena.
Původní kalorii definoval francouzský chemik Henri Victor Regnault jako množství tepla, potřebného k ohřátí 1 g vody z 0 °C na 1 °C. Později byla definována střední kalorie jako setina tepla, potřebného k ohřátí gramu vody z 0 °C na 100 °C. Nakonec byla přijata definice uvedená v úvodu tohoto článku, odpovídající skoro přesně střední kalorii. Původní Regnaultova kalorie byla 1,008 x větší než střední kalorie.“



Vidíte to, co já? Mě tady baví už jen ta mírná závislost na teplotě. To jsou ty mírné, zanedbatelné, zaokrouhlené, apod. „detaily“ , které pak vedou k tomu, že se divíme, že i když něco urputně dodržujeme, ono nefunguje na všechny stejně.

Nosíte sebou pojízdnou laboratoř?

Vlastně svým způsobem ano. Trochu jsme v průběhu let pozapomněli poslouchat naši přirozenou vnitřní laboratoř a kalkulátor. Ano, zejména v momentě, kdy se „porouchají“ to není snadné. Když toto pominu, máte tedy takovou přesnou techniku? Zadáváte vstupní teplotu jídla nebo máte spočítanou nějakou použitelnou konstantu? Počítáte denně stav a potřeby vašeho metabolismu? Všechen ten měnící se „bazál“, „totál“, příjem, výdej, nádech, výdech, exkrece... . Nemáte takovou laboratoř? No, já taky ne. Co teď? Nic. Klid. Vrátit se k selskému rozumu.

Neříkám, že počítání kalorického příjmu je nutně vždy špatně. Jsou případy, jako výživa kriticky nemocných, kdy se hodí, že něco takového vzniklo. Např. U profesionálních sportovců je za některými celé stádo odborníků, co je rozebírají po všech stránkách do poslední organely. Určitě byste mě doplnili o mnoho dalších nápadů, kde je kalorický výpočet příjmu užitečný. Beru i to, že se spoustě lidí podařilo díky tomuto systému zhubnout a někteří si i takovou hmotnost udržují. Beru, že se to může hodit jako berlička na rozjezd. To je v pořádku.

Co dlouhodobá udržitelnost? Patříte k těm, kteří si v neustálých výpočtech libují? Vážně to chcete dělat celý život? I kdybyste měli výpočet tzv. Už v oku? Pořád ale počítáte, ne? Posloucháte, co vám skutečně říká vaše tělo? Umíte mu naslouchat? Umíte ladit stravu a celý životní styl sobě aktuálně na míru?
Kolikrát jste, jako já, odpověděli „NE“?

Do počítání kalorií se velmi ostře pustil Dr. Jason Fung, jehož články s jeho laskavým svolením postupně překládám a které si můžete přečíst v sekci Kalorie na tomto blogu nebo v originále na jeho stránkách - https://idmprogram.com/blog/ .

Kdo ovšem nechce kalorie počítat, nebaví ho to, ničí ho to... . NEMUSÍ!!!
Pokud so zadáte nějaké osobní parametry do všelijakých kalkulátorů, je třeba si vždy uvědomit, že se jedná vždy o zhodnocení ORIENTAČNÍ!!! Nedoporučuji to brát otrocky. Vždy mějte na mysli svůj aktuální zdravotní stav. Může se stát, že kvůli tomu budete jíst moc nebo málo, panikaříte když hubnete moc, když hubnete málo nebo stojíte či nádechu navíc přibíráte. Panikaříte a stresujete se, což mimochodem roztáčí hormonální kolotoč, kterým si nepomůžete.

Dojídáte se něčím jen proto, že jste se nevešli do čísel, tabulek či barviček? Proč??? Chřadnete? Máte zdravotní komplikace nebo jen honíte výpočet? Upřímně, pro mě to je na zbláznění.

Nyní už víte, že i hodnoty u potravin nemusí být nikdy 100%. Různé jídlo na každého z nás bude vždy působit jinak! Vliv má tolik faktorů – teplota, kvalita potraviny, její složení a veškeré složky v ní obsažené, způsob přípravy, způsob konzumace, to jak si s tím vaše tělo v procesu trávení poradí...vážně se chcete neustále spoléhat na nějakou tabulku či kalkulačku, která o vás nic dalšího neví?

Já ne. Co se hubnutí týče, jde to i bez toho. Já například konečně po tom, co jsem tyto praktiky opustila po nesčetných pokusech, zhubla. Ne, nejsem a nikdy nebudu vypadat jako celebrita z lesklého časopisu, ale jsem konečně zdravější (u mě prokazatelné na hladinách glykémie) a cítím lépe na těle i na duši než dříve. Dělám a budu dělat mnoho chyb a budu se z nich snažit vždy poučit. Nicméně plést na sebe bič v podobě kalorického počítání již nehodlám (Leda pro experimentální vědecké účely :-). ). Vím, kdy jíst a proč a jak to dle svých aktuálních možností upravovat. Na toto téma je zde na blogu už pár zmínek a další chystám. Vím, co jíst. Začala jsem nízkosacharidovou stravou v rozmezí od keto, přes LCHF až po její nejmírnější verzi. Několikrát jsem z tohoto typu stravování ujela i úplně, ale nehroutila se z toho, zamyslela se, proč se tak stalo a vždy podnikla potřebné kroky k nápravě pro můj aktuální zdravotní stav. Pořád se to mění, přesně podle toho, co zrovna potřebuji. Jím. Snažím se jíst kvalitně – SKUTEČNÉ JÍDLO.

NEEXISTUJE JEDNA JEDINÁ DOKONALÁ DIETA PRO všechny! Výživu je třeba personalizovat. Neexistuje ani jeden jediný dokonalý a osvědčený recept na hubnutí! Ten svůj si musíte vytitrovat sami. Ano, je fajn, když se najdou rozumní a příjemní průvodci, ale to nejzásadnější musíte udělat vy sami a nikdo jiný.

Udělejte si život alespoň v tomto snadnější. Můžete.

Já vám přeji minimálně poklidnou neděli.


P.S.: Omluvte, prosím, u článků gramatické chyby. Dělám je já (i když po sobě čtu, vždy něco přehlédnu nebo nevím) i samotný program, který má občas o podobě textu jiný názor a to i po vypnutí. Nemám svého editora ani IT technika.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji