Vítejte

Vítejte

pátek 20. dubna 2018

The Guardian - orientační překlad článku:

"Studie říká, že cukrovarnický průmysl zadržoval výsledky výzkumu o účincích sukrózy po 50 let.

"Sugar industry withheld research effects of sucrose 50 years ago, study claims"





Studie říká, že cukrovarnický průmysl zadržoval výsledky výzkumů efektu sukrózy (kuchyňský cukr=50% glukóza a 50% fruktóza, zkrátím dále v textu na "cukr") již před 50 lety. Výzkumníci říkají, že s negativním dopadem cukru na zdraví mohlo být bojováno dříve, kdyby průmysl nezpochybňoval nálezy k ochraně svých komerčních zájmů.

V roce 1967 vědci diskutovali nad spojením mezi konzumací cukru a zvýšeným rizikem srdečních chorob. Výzkumníci nyní říkají, že Mezinárodní cukrovarnická výzkumná nadace (volně přeloženo - International Sugar Research Foundation - ISRF) zadržovala nálezy, kdy krysy krmeny vysoko-sacharidovou dietou měly vyšší hladiny triacylglycerolu (laicky triglyceridy) v krvi než ty krmené škroby. Výzkumníci z Kalifornské University to srovnávali s taktikami tabákového průmyslu a dotace jejich projektu byla nadací zastavena.
Cristin Kearns říká, že výzkum ISRF byl navržen tak, aby zpochybnil úlohu zvýšené hladiny triglyceridů v krvi jako rizikového faktoru pro srdeční choroby, což bylo kontroverzní po dekády a nyní vědecká obec dochází ke konsenzu, že zvýšené triglyceridy jsou rizikovým faktorem pro vznik srdečních chorob.

O rok později nadace sponzorovala Projekt 259, který sledoval vliv sukrózy na trávicí trakt krys. Zjistilo to možnou spojitost mezi konzumací cukru a vznikem rakoviny močového měchýře. ISRF projekt zrušila než byly experimenty dokončeny i když výzkum běžel již 27 měsíců a chybělu k dokončení pouze 3 měsíce.
Výzkumníci ve své nové práci publikované v Plos Biology prohlašují, že studie mohla mít dopady i pro lidi a ukazuje, jak ISRF zlehčila roli sacharidů ve vlivu na kardiovaskulární choroby kvůli komerčním zájmům.
Kearns říká "Prvotní záměr ISRF byl a stále je, stejně jako pro Cukrovarnickou asociaci a Světovou organizaci pro  výzkum sacharidů, prodat více sukrózy. Naše předchozí práce a tato ukazují, že výzkumný program ISRF byl navržen tak, aby podpořil jejich obchodní zájmy na úkor veřejnosti.
Problém může být daleko větší než jen dvě studie ISRF, které vědci přezkoumali. Vědci docházejí k závěru, že nynější debaty o účincích cukru na naše zdraví jsou ovlivněny manipulací cukrovarnického průmyslu s vědeckými daty již po šedesát let.

"ISRF sponzorovala více než 300 projektů mezi léty 1943 a 1972 a jejich následnické organizace pokračují ve financování výzkumu" říká kearns. "Myslím, že je zaručené říci, že problém má daleko větší šíři než je nastíněni v této práci."
ISRF následovník, tedy Cukrovarnická asociace v odpovědi na tuto práci prohlásila:
"Článek který projednáváme ve skutečnosti není studie, ale náhled: sbírka spekulací a domněnek o událostech, které se staly zhruba před padesáti lety, vedené skupinou výzkumníků a sponzorované jednotlivci a společnostmi, kteří jsou známí pro svou kritiku cukrovarnického průmyslu."
"Přezkoumali jsme naše archivy výzkumů a našli jsme dokumentaci, která ukazuje, že tato studie skončila ze tří důvodů a ani jeden z nich nezahrnuje potenciální zjištění výzkumu: studie měla značné zpoždění; tudíž překročila rozpočet; zpoždění bylo způsobeno organizační restrukturalizací...Zvažovalo se, že studie bude financována Britskou Nutrition Foundation, ale z nám neznámých důvodů se tak nestalo".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji