Vítejte

Vítejte

úterý 16. května 2017

Tuňák ve smetaně s brokolicí a medvědím česnekem


Přesunuto z mého starého blogu.

Táta sehnal za dobrou cenu nádherný flák tuňáka. Přemýšlely jsme s mámou, jak jej zdravě a chutně upravit. Sedly jsme k internetu a já hned běžela na dietdoctor.com pro inspiraci.

TÍMTO LCHF receptem jsme se inspirovaly. Nakonec stejně děláte variace a vaříte na základě toho, co máte doma. Mám pocit, že momentálně všichni frčí na vlně medvědího česneku. Je zdravý, všichni o něm neustále píšou, mluví, shánějí jej, sbírají, kupují, zpracovávají..., takže proč to taky nevyužít, když zrovna roste všude kolem. Našim rostl před domem. Mezi přední zahrádkou a kanálem a já si myslela, že tam máma nasadila tulipány. No, zahradník ze mě asi nebude, ale jídlo z něj bylo famózní.



Co je potřeba:
  • tuňák (nebo jakákoli jiná ryba)
  • brokolice 
  • sůl a pepř
  • nať petrželky
  • olivový olej (příště chci zkusit máslo)
  • citron
  • medvědí česnek
  • hořčice ( originál má dijonskou, my měli naši obyčejnou plnotučnou)
  • smetana ke šlehání (množství záleží na tom kolik máte tuňáka a brokolice. My měli jen dvě a ještě by se jedna na to množství hodila) 

Postup: 

Tuňáka nakrájíme na jednotlivé porce. Dle chuti plátky tuňáka osolíme, opepříme, zakapeme citronem a na pánvičce rychle osmahneme pár vteřin z každé strany na olivovém oleji. Vyjmeme a vložíme do pekáče. My toho měli na dva dny pro pět dospělých a dvě malé děti, takže putoval na hlubší plech. V pánvičce na olivovém oleji rovněž osmahneme brokolici rozebranou na růžičky, po chvíli přidáme nasekaný medvědí česnek, nasekanou nať petrželky, osolíme, zalijeme smetanou ke šlehání, ve které jsme rozmíchali menší lžíci hořčice. Mírně a rychle provaříme. Touto směsí přelijeme tuňáka v pekáči a v troubě zapékáme. Záleží na vaši troubě. Stačí 20 minut na 175°C.
Podáváme jen tak (je-li dost brokolice) nebo se salátem. Smetanová směs poslouží jako lahodná zálivka.

V případě, že si vzpomeneme, že jsme něco vynechali, recept doplníme.



Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Skvělá inspirace. Dělali jsme jednodušeji rovnou zapečené v troubě pod alobalem tuňáka a brokolici, sul, pepř, citrón. V průběhu otočit. Před koncem podlít 1/3 smetany a pect pak ještě 10 min bez alobalu a poté posypat sýrem / gouda s trochou parmazanu a zalít zbytkem smetany. Do trouby už jen na chvilku. Výtečná kombinace. Dekujeme. / Medvědí česnek jsme neměli /.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já beru základní recept vždy jako inspiraci a taky pak měním a dělám kupu variací. Jsem ráda, má-li smysl sem dávat i tipy k jídlu, které budou lidem chutnat.

      Vymazat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji