Vítejte

Vítejte

pondělí 8. května 2017

Jak zhubnout a už nepřibírat? - 2 - Kde hledám odpovědi

Lze se zbavit cukrovky 2. typu, vysokého tlaku? Jak ze začarovaného kruhu ven?  Lze se nejen léčit, ale i vyléčit?

  Procházela jsem a stále procházím postupně české weby, lékařské i nelékařské. Koukám, že se některá doporučení stále omílají a nemění. Nereagují na postupná zjištění a studie, které vlastně vyvracejí zajeté mýty. Proto mě tolik zaujala hormonální teorie vzniku obezity (potažmo diabetu 2.typu), které se nyní věnuji.
   Studie jsou kapitola sama pro sebe. Vždy najdete studie pro i proti. Záleží, kdo je sponzoroval, jak jsou postavené, jakou chybou jsou zatížené, jak se interpretují....až mi z toho čtení jde občas hlava kolem! Pak se stane, že v některých studiích se jen tak mimochodem nachází zajímavé informace, které leží ladem. Kdyby tyto informace někdo začal sbírat, nebo kouknul na studie za posledních pomalu sto let, vychází z toho zajímavé výsledky. Mnohdy jsou to věci, které tak nějak víme nebo se dělaly v minulosti a my si to neuvědomujeme nebo si toho nevšímáme.
   Proč to chození kolem horké kaše? Protože vše, co chci říct, nejde ozřejmit jen v jednom článku. Možná by to i šlo, jenže bez omáčky okolo se někdy špatně chápou souvislosti. Nejsem jediná, ani první ani poslední, kdo si podobné otázky klade (jako v minulém článku). Takových vědců, lékařů a dalších lidí je na světě více. Někteří mají za sebou slušnou práci a výsledky. A mě se to líbí! Co dělají, má smysl. Vychází to ze selského rozumu, základního fungování organismu (znovu si procházím fyziologii, biochemii, patofyziologii...a třískám se do čela, že jsme se to jen učili, ale neviděli a nechápali za tím širší souvislosti, jen papouškovali, co jsme měli.).
   V poslední době se mi nejvíce líbí co dělají lékaři Dr.Tim Noakes, Dr.Andreas Eenfeldt, Dr.Jason Fung, Jimmy Moore, Dr.Richard K. Bernstein, Gary Taubes a další. Vycházejí z poznatků, které tu už vlastně byly, jen je dávají do nových souvislostí a z toho si vyvodili pro sebe závěry, na jejichž základě poskládali "nové" přístupy k obezitě, diabetu (cukrovka 2.typu) a jejich terapii. Cítím, že je za tím ještě něco dál, že to jen tím ještě nekončí, nicméně se na jejich metodách dá slušně znovu začít. Samozřejmě, že zažívají i velkou vlnu kritiky, to se dalo čekat. Jenže to, co dělají, mají podložené. Za mě zatím sklízejí kladné body.
   Podobné možnosti mi u nás chybí a proto jsem se rozhodla, že o jejich postupech budu psát a budu to zkoušet. Zatím na sobě a doma, kdo bude chtít. Kdo ví, třeba se v budoucnu z toho stane standard a bude se týkat i širšího okruhu pacientů. Občas se u nás najdou lékaři, kteří nové či jiné přístupy zkoušejí (četla jsem o studii v IKEM, snad v Motole budou zkoušet jiná dietetická doporučení, uvidíme).
   Články, které postupně budu pro vás překládat nebo psát budou mít čistě informativní charakter!!! Nikdy nelze léčit někoho přes internet nebo se léčit pomocí dr.Googlu apod.! Stále platí, že by vás měl mít váš lékař pod dohledem. Proto s ním o tom, co se zde či jinde dočtete, mluvte. Jemně, lehce a slušně. Co si budeme povídat, někteří lékaři jsou na to dost alergičtí když řeknete, že jste se dočetli na internetu to či ono. Nedivte se jim.  Internet je plný kravin (třeba za blbost budou považovat i tento blog). Tvrdě studovali a ještě tvrději získávali a získávají praxi. Mají potřebné zkušenosti a znalosti, ale nebojte se opatrně rozšiřovat i jejich obzory.
   Nejvíce si vážím svolení pana doktora Jasona Funga. S jeho laskavým svolením pro vás budu překládat jeho články. Na jeho blogových stránkách k programu Intensive Dietary Management je spousta článků, ve kterých vysvětluje příčiny obezity, diabetu 2. typu a možnosti jejich vyléčení s "novými" přístupy. Vysvětluje jak tělo ve vztahu k metabolickému syndromu funguje, jak ze začarovaného kruhu ven. Články jsou napsané tak pěkně a srozumitelně, že to je schopen pochopit i laik bez lékařského vzdělání. Proto jsem se rozhodla jej požádat o svolení jeho články překládat a dostala jej. Děkuji!!! Postů je opravdu mnoho, takže se můžete těšit na poměrně dlouhý seriál k tématu diabesity.

 Co je diabezita? 

S pojmem DIABESITY se setkávám na zahraničních stránkách v angličtině nyní už často. Je to sloučení pojmů obesity (obezita) a diabetes (cukrovka 2. typu) - obesity-related diabetes (diabetes závislý na obezitě). Obě jdou ruku v ruce a proto se mi tento termín tak líbí. Přijde mi výstižný. Není to nový termín. Najdete jej i u nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji