Vítejte

Vítejte

pondělí 8. května 2017

Jak funguje lidský organizmus- Inzulin

Inzulin- fyziologie


Původně jsem měla v plánu udělat si obsáhlý průzkum a vytvořit sérii kratších článků o inzulinu, jeho fungování, vztahu k hubnutí a tloustnutí a ev. i jeho patologii. Nicméně nejsem první ani poslední, kdo tato témata zpracovává. Jsou i zdařilejší zdroje, ale většinou v jazyce anglickém. Já se časem pokusím pro vás některé zajímavé, užitečné a hezky napsané texty přeložit. Je neuvěřitelné, že jsem tak jednoduchý základ napsala už před čtyřmi lety a nechala to plavat. Přitom už jen v těchto jednoduchých výpiscích z fyziologie je to nejpodstatnější. Mohla jsem si ušetřit spoustu kil a trápení.




Protože jsem se začala v inzulinu vrtat, tak vám sem dávám alespoň svůj výpisek z lékařské fyziologie. Je o fungování inzulinu u "zdravého" jedince.

Fyziologie inzulinu

Inzulin se tvoří v pankreatu (slinivce břišní), v jejích B-buňkách. Hlavní podnětem pro jeho sekreci je hladina krevního cukru (při glykemii nad 5,5 mmol/l). Inzulin snižuje glykemii tím, že usnadňuje vstup glukózy do buněk. Je klíčovým hormonem, který zvyšuje transport glukózy do svalových buněk, tukových buněk (při přebytku glukózy dochází k lipogenezi), do jaterních buněk (játra jsou hlavním místem působení, jsou na inzulin nejcitlivější), ale ne do CNS (centrální nervové soustavy) či ledvin.

Co ovlivňuje jeho sekreci? Kromě glukózy působí přímo stimulačně  manóza, leucin, podráždění bloudivého nervu (nervus vagus). Zesilovačemi působení glukózy jsou střevní hormony (CCK, gastrin, sekretin, beta-adrenergní stimulátory) a arginin. Inhibičně působí katecholaminy alfa-adrenergni stimulací (při hypoglykemii) a somatostatin.

Inzulin funguje ve třech fázích. Tato informace je pro mě důležitá v tom, že tak činí spoustu článků o inzulinu a jeho vlivu na hubnutí nekompletními.
V první fázi (rychlé, trvající několik sekund) usnadňuje vstup glukózy do buněk (zvyšuje počet glukózových transportérů v membránách buněk) a zvyšuje vstup aminokyselin a draslíku do buněk. Ve druhé fázi (střední, nastává v minutách) stimuluje proteosyntézu (tvorbu bílkovin) a zastavuje rozpad proteinů. Zesiluje také tvorbu glykogenu v játrech. Tím se zvyšuje ukládání glukózy do zásob v podobě jaterního glykogenu. 
V poslední fázi (pozdní, nastává v hodinách) stimuluje tvorbu tuku (aktivuje lipogenetické enzymy). Takto můžeme začít tloustnout, pokud stravou dlouhodobě zvyšujeme příjem glukózy nad únosnou mez. Inzulin se snaží nejen zbavit nás vysoké hladiny cukru v krvi (jeho transportem do jater hlavně), ale dalším špatným stravováním tak stimulujeme lipogenetické procesy v těle. Inzulin potřebujeme a nemůžeme jej vinit za to, že jsme tlustí a nehubneme. On dělá jen to, co mu sami svým životním stylem přikážeme.

Krajní mez:
Při nadbytku inzulinu dochází k hypoglykemii (vede až k bezvědomí s následnými křečemi).
Při nedostatku inzulinu dochází k hyperglykemii, protože se glukóza nedostatečně spotřebuje v buňkách tkání.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji