Vítejte

Vítejte

pátek 3. května 2019

Video - Štíhli na tuku, Pravda o hubnutí

Sdílím video "The Real Skinny on Fat The Truth About Weight Loss Episode 1"

Prozatím pouze v angličtině, za což se neangličtinářům v tuto chvíli omlouvám.

Jde o velmi zajímavé a podnětné rozhovory Naomi Whittel na téma stravy, našeho zdraví a jak to je a bylo s tuky a dalších aspektech lidského zdraví. Upozornění hned na začátek, video má skoro dvě hodiny, takže si najděte delší pohodovou chvilku nebo si to pusťte po kouskách.


V první části se dozvíte něco o pozadí vzniku dosavadních výživových doporučení, jak vzniklo to, čím se svět řídí už cca 60 let. Ano, připravte se, že asi budete znovu naštvaní. Příběh kolem vědce Ancela Keyese v rozhovoru s Dr. Cate Shanahan a novinářkou Ninou Teicholz. O provázanosti vědy a průmyslu, osobních zájmech, síle osobnosti a přesvědčení s trubicovitým viděním a tím výběru jen těch dat, co se hodí (tzv. cherry picking data). O tom, že by šlo A. Keyese považovat za otce tzv. processed food (zpracované stravy).

V druhé části je hezký rozhovor s Angelou Poff, PhD ohledně ketogenní stravy, ketóze, jejích účincích a trocha jednoduché biochemie k tomu nejen ve vztahu k nádorovým buňkám, obezitě a epilepsii. 

Ve třetí části uvidíte rozhovor s Jennifer Hays-Grudo, která byla jedním z hlavních průzkumníků v Women´s Health Initiative, kde se sledovalo 87 tisíc žen v části studie na nízkotučné stravě. O Dr. Michaelu DeBakey (kardiochirurg, který první náhradu na koronární bypass ušil na šicím stroji své žena, dožil se 100 let a jeho stravovací návyky by šly přirovnat k paleu), který již v devadesátých letech věděl, že kardiovaskulární onemocnění není o tuku, cholesterolu apod., ale o zánětu. O tom, čemu nechtěli výzkumníci v WHI dlouho věřit v této velké studii a proč se neustále mnoho týmu vrací k reevaluacím různých dat.

Ve čtvrté části je rozhovor s Dr. Joem Maroonem, neurochirurgem (Universita v Pittsburghu) a velkým sportovcem (Iron man a další). O ketogenní stravě, o tom, že ketolátky jsou jako zdroj energie pro mozek daleko efektivnější než glukóza. 20% naší cirkulující krve potřebuje mozek a využívá asi 20-25% glukózy, kterou přijímáme, kterou mozek využije přednostně, ale to neznamená, že takový zdroj potřebuje nezbytně. o účinku "jednoduchých cukrů" a tzv. junk food na náš organismus a vzniku hyperinzulinémie, inzulínové rezistence a prozánětlivého prostředí, které vedou také k neurodegenerativním onemocněním. Také o tom, že jsme v lidské historii byli na ketogenní stravě zhruba 3 milióny let (doplňuje se hezky s tím, co říká Angela Poff). O hormonech leptinu (zjednodušeně hormon sytosti) a ghrelinu (zjednodušeně hormon hladu). O ketolátkách a funkci mitochondrií (buněčná organela zajišťující buněčné dýchání a metabolismus buňky). Sám Dr. Maroon konzumuje LCHF s množstvím bílkovin 0,5-1g na tzv. lean body mass (tělesná hmota bez tuku). O tom, jak se tělo vypořádává s volnými radikály. O závislosti na cukru, genetice a epigenetice.

Na závěr se dozvíte i příběh samotné Naomi o jejím boji s ekzémem a její cestě.





3 komentáře:

  1. Ještě, že jsou tam titulky :-) Jinak velmi zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc, za tento čánek. Je to velice fajn video a připomnělo mi to i to, že jsem si nedávno koupila novou osobní váhu, ale to jen díky tomuto článku . Porovnávají tam kvality různých osobních vah a kdybych nezjistila, že ta má není vůbec k ničemu, tak bych se do dnes vážila s nějakou naprosto špatnou váhou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem se třeba ještě začátkem roku úplně bála na váhu podívat. :) Naštěstí jsem ale šla do sebe a teď už s tím nemám až takový problém. Hodně jsem překopala jídelníček a začala se i víc hýbat. Celkem dost mi pomohlo to, že mám na zahradě k dispozici plastový bazén, takže jsem přes léto pořád chodila plavat. To na tom určitě svůj podíl také má.

      Vymazat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji