Vítejte

Vítejte

čtvrtek 5. října 2017

Co se děje u nás a ve světe kolem výživových doporučení

Chtěla jsem dát na svou Facebookovou stránku Doktorky v ofsajdu odkaz na článek s krákým komentářem. No, nakonec je to komentář trochu delší a přijde mi, že je vhodné jej zveřejnit i zde na blogu v samostatném článku, protože ne každý FB stránku, kdo čte tento blog, ji sleduje.


Pomalu začínají zjištění z posledních let kolem zdraví obyvatelstva celosvětově a výživových doporučení, hýbat světem. Státy začínají konečně pociťovat nutnost řešit zhoršující se zdravotní stav obyvatel. Není divu. Kdo umí počítat ví, jak je to drahé mít nemocné a "nevýkonné" obyvatelstvo (jakkoli to zní neuctivě). Postupně to rozkládá společnost. Kdo se umí dívat dále než za zisk pro své volební období, dojde mu, že změna je nevyhnutelná. Jednotlivé vlády si postupně nechávají zpracovat zprávy na toto téma a nestačí se divit, jak moc je situace alarmující. Výživová doporučení, která se dogmaticky omílají cca posledních padesát let jsou vlastně "postavena na vodě". Během této éry vědeckých a lékařských omylů a podplácení se postupně ukazuje, kde nás bota tlačí. Dnes máme již dostatek studií, které nám mohou pomoci v tvorbě aktuálnějších a použitelnějších výživových doporučení.



Zde je odkaz na článek ke Kanadě a jejich sdělení ohledně nutnosti změny výživových doporučení pro své obyvatele.
Proposed new food guide tells Canadians to cut back on sugar and eat better fats

Zde je odkaz na článek v The Lancet, který zveřejnil níže zmiňovanou epideemiologickou studii PURE, o které jsem informovala na FB aktuálně po jejím zveřejnění.
Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study


Zde jsem pro vás zkopírovala svůj komentář z FB stránky:

Po Kanadě a dalších státech konečně dochází i USA, že je čas přestat tlachat a začít jednat. Mandate is clear: Flawed dietary guidelines process must be reformed - Kongres si nechal zpracovat z právu, ze které vyplývá, že současná výživová doporučení pro obyvatelstvo nemají žádnou vědeckou oporu a je potřeba vypracovat doporučení nová. Nejen ve vztahu ke zdravému jedinci, ale i ve vztahu k chorobám, co nejvíce sužují obyvatelstvo. "our nation's top nutrition policy is not based on sound science." "In fact, they may be doing little to improve our health at all." Nebudou-li vlády koukat pouze krátkodobě na vlastní zisk pro určité volební období, ale budou-li (ti rozumnější) počítat trochu víc do budoucna, zjistí, že se finančně krutě nevyplácí zhoršující se stav obyvatelstva (na rozdíl od jistých průmyslů, které nyní mají pré a mnou si vesele ruce). "For instance, rates of type 2 diabetes have quadrupled and obesity has nearly doubled since 1980, the very year that the guidelines were launched. For all of us in government, this is a matter of urgent concern." 
Toto není jen trend v USA, ale celosvětově, v ČR momentálně raketově stoupající ve všech věkových kategoriích. Pro srovnání výtah např. cukrovce z ÚZIS. Rok 2010 a níže pro srovnání rok 2015. "V roce 2010 bylo v péči lékařů více než 806
tisíc diabetiků (377 tisíc mužů a 429 tisíc žen), tj.
nárůst o 3 % oproti roku 2009. Většina trpěla diabetem II. typu (91,8 %). Diabetici se léčili převážně
u specialistů diabetologů (83,4 %), ostatní u praktických lékařů (16,6 %). V průběhu roku byl
diabetes nově zjištěn u 64 tisíc mužů a žen, z toho
165 osob bylo ve věku do 19 let. Republikový
průměr činil 6,2 nových případů na tisíc obyvatel,
tj. o 6 % více než v roce 2009. Vzrostl také výskyt
diabetických komplikací, a to z 221 tisíc v roce
2009 na 228 tisíc." 2015 "Další časté onemocnění představuje diabetes mellitus (DM), se kterým se v roce 2015 léčilo 858 tisíc osob (418,4 tisíc mužů a 439,6 tisíc žen). Na pokračující epidemii diabetu se největší měrou podílí 2. typ (91,7 % případů). Léčba diabetu se částečně přesouvá do ordinací praktických lékařů (24,1 %). V průběhu roku byl diabetes nově zjištěn u 117,2 tisíc pacientů, z toho v 1 597 případech u osob do 19 let." Nejhrůozstašnější je nárůst cukrovky 2. typu (kdysi označována jako "stařecká") U DĚTÍ (do 19 let věku)!!! To je o deseti násobek za pět let!!! A to nemáme údaje o prediabetu a obezitě!!! U nás naštěstí všichni nečinně na zadku nesedí. Velmi si cením práce odborníků z Globopolu (www.globopol.cz). Již brzy se můžete těšit na přísun dalších kvalitních informací. 
Další zajímavosti z US článku: O cereáliích "For instance, the guidelines’ recommendation to eat “healthy whole grains” turns out not to be supported by any strong science, according to a recent study by the Cochrane Collaboration" "the study concluded that there is “insufficient evidence” to show that whole grains reduced blood pressure or had any cardiovascular benefit." výsledky nepotvrdily pozitivní efekt na kardiovaskulární (KVO - kardiovaskulární onemocnění) riziko. O konzumaci saturovaných tuků " Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), followed 135,335 people worldwide, and found that there was no effect on cardiovascular mortality with higher saturated fat consumption." neprokázalo se s konzumací zvyšující se KVO riziko. PURE studii doplňuje řada dalších, i klinických. Dokonce si přišlo na spojitost mezi nízkou konzumací saturovaných tuků a vyšším rizikem vzniku mrtvice. Strava s vyšším obsahem zdravých tuků vede ke snížená hmotnosti, lepší kontrole hladiny krevního cukru (podstatné pro cukrovkáře). Jak je možné, že nám tak podstatné věci unikaly? Ptá se článek. Já doufám, že nová doporučení budou jednotlivé státy schopny konečně postavit na kvalitních základech a že se z omylů poučíme a nebudeme dalším generacím zbytečně ubližovat.

2 komentáře:

  1. Dobrý den.
    Nikde nemůžu najít na vás kontakt ani nějaké představení. Po vyzkoušení LCHF na sobě (čtvrtý měsíc), hledám usilovně nějakou vaši kolegyni či kolegu doktora gastro, který by se o tento způsob stravování jako léčebnou metodu pro záněty střev zajímal a byl nejlépe v Brně, ale i kdekoliv jinde v ČR. Jedná se mi od samého začátku o dceru (24), která má asi před 6 lety diagnostikovanou ulcerózní kolitidu. Vzhledem k velmi protichůdným doporučením našich doktorů i dietních sester už jim nevěřím a od pana Vyjídáka vím, že metodou LCHF se tato nemoc ve světě úspěšně léčí. Moc bych byla vděčná za nalezení kontaktu. Předem děkuji. Naďa Suchá nada.sucha@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mail by měl být dohledatelný v profilu, ale podívám se na to. Díky za upozornění. Kontakt na mě je sonahamousová@gmail.com.

      Vymazat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji