Vítejte

Vítejte

středa 24. května 2017

Jak přibíráme - Kalorie VII

Proč diety dlouhodobě nefungují – Kalorie část VII


Překlad článku Dr. Jasona Funga

Why Diets Don’t Work in the Long Term – Calories Part VII



Prozkoumali jsme adaptaci těla na redukci kalorií a váhy a viděli, jak tělo reaguje více jako termostat než váhy. Tělo jedná jakoby mělo Stanovenou tělesnou hmotnost (BSW – Body Set Weight) a rázně bojuje proti jakémukoli zvýšení či snížení této stanovené váhy.


Jak dlouho tato adaptace trvá? Pokud dosáhneme určité tělesné hmotnosti, rozpozná vaše tělo tuto hmotnost jako novou BSW? Jasně, na první pohled to vypadá jako rozumný předpoklad. Je to ale pravda?



Rosenbaum-AJCN-TEE-study1Reduce Energy Expenditure
Pro zodpovězení této důležité otázky se podívejme na několik nedávných studií.


Long-term persistence of adaptive thermogenesis in subjects who have maintained a reduced body weight by Dr. Rosenbaum et al.

V této studii bylo nabráno 21 subjektů a živeno stravou složenou z 45% sacharidů přes jeden rok a byl měřen jejich Celkový energetický výdej (TEE). Jak se předpokládalo, jejich TEE klesl během úvodní fáze ztráty hmotnosti (10% tělesné hmotnosti). Jak hmotnost klesá, tělo se ji snaží znovu nabrat zpět snížením TEE. V podstatě si tělo brání své BSW a snaží se vrátit k původní hmotnosti. Ovšem, jak dlouho to trvá?

Je zajímavé, že pokles TEE byl v průběhu celého roku. Dokonce i rok poté v nižší, nové váze byl TEE stále snížen v průměru o 500 kalorií/den. (podívejte se na obrázek)
Jinými slovy toto snížení TEE začíná téměř okamžitě s kalorickou redukcí a přetrvává po delší dobu – minimálně 1 rok a sílí. Neukazuje se, že se tato BSW změnila. Není známka toto, že by se BSW změnilo.

Tělo se snaží stále navrátit k původní BSW. Vzpomeňte si, že této ztráty hmotnosti bylo dosaženo beze změn ve složení stravy – pouze množstvím (strategie kontroly porcí).

Dejme to do čísel. Začínáme konzumací 2000 cal/den a spalujeme 2000 cal/den. Rozhodneme se něco shodit a snížíme kalorie na 1500 cal/den. Naše tělo téměř okamžitě sníží TEE na 1500 cal/den.
Něco zhubneme, ale potom se ztráta na váze zastaví, i když stále jíme méně než předtím. Kvůli snížení TEE se cítíme zimomřiví, unavení, hladoví a trochu mizerně, ale rozhodneme se to přehlédnout, protože si myslíme, že se to zlepší. Ovšem i po roce je to stále stejné. Cítíme se mizerně a nehubneme, i když se snažíme jíst 1500 cal/den, jak nejlépe umíme.

Nakonec se rozhodneme vrátit k normální stravě 2000 cal/den. Hmotnost se urychleně vrací, protože nyní konzumujeme 2000 cal/den s výdejem pouze 1500 cal/den. Zní vám to povědomě? Myslel jsem si to... To proto, že vše co zde líčím, již bylo dobře popsáno za posledních 100 let!





To vlastně začíná dávat smysl. Představte si, že jste ředitel elektrárny. Každý den dostaneme 2000 tun uhlí a spálíme 2000 tun uhlí. Také si držíme zásobu uhlí pro každý případ, kdyby jej nebylo dost (skladovací prostor). Najednou začneme dostávat 1500 tun uhlí.

Co si myslíte, že bychom měli dělat? Budeme-li spalovat 2000 tun uhlí. Rychle spálíme své zásoby a potom budeme muset elektrárnu zavřít. Masivní výpadek proudu v celém městě. Začne anarchie a rabování.

Náš šéf by nám řekl, že jsme naprosto blbí. Něco jako: „Tvoje prdel má padáka!“. Problém je, že má samozřejmě pravdu ve svém hodnocení.

Jako ředitel elektrárny nejsme tak blbí, proto bychom to neudělali. Jakmile zjistíme, že dostáváme 1500 tun uhlí, okamžitě snížíme výdej energie na 1500 tun uhlí. Vlastně možná použijeme jen 1400 tun uhlí, pro každý případ. Pár světel vypadne, ale nedojde k celkovému výpadku proudu. Vyhneme se anarchii a rabování. Šéf řekne: „Dobrá práce. Nejste takový blbec, jak se zdálo.“.

Přemýšlejte nyní o našich tělech. Jíme 2000 cal/den, využíváme 2000 cal/den. Začneme držet dietu, takže nyní jíme 1500 cal/den. Co se stane? No, tělo není tak hloupé. Nechce umřít. Proč si myslíme, že Matka příroda je úplně debilní? První věc, kterou uděláme je, že snížíme TEE na 1500 cal/den a takto to zůstane tak dlouho, dokud bude třeba.

Víme jistě, že se to děje. Bylo to dokázáno dokola a dokola. Jen se stále držíme této víry a doufáme, že kalorická redukce nějak, tentokrát konečně zabere. Nezabere. Smiřte se s tím. Věříme tomu proto, že výživové autority nám stále tvrdí, že to funguje. Nefunguje. Matka příroda není stupidní. To je důvod, proč běžné diety redukující kalorie nefungují dlouhodobě.

Originál článku  ZDE.

Kalorie část VI.

Copyright Dr. Jason Fung pro Intensive Dietary Management . Citování nebo přejímání textů je možné pouze se souhlasem autora!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji