Vítejte

Vítejte

úterý 9. května 2017

Jak přibíráme - Kalorie část V

Biologie hladovění – Kalorie část V

 Překlad článku Dr. Jasona Funga:

The Biology of Starvation – Calories Part V



CRaPConventional Theory of Obesity

Klikněte zde pro kalorie část I, část II, část III a část IV. Zde je náš konvenční pohled na obezitu. Tloustneme, protože moc jíme. Jíst méně by mělo způsobit hubnutí. Ovšem jak jsme si řekli v minulém příspěvku (část IV), věci nejsou tak jednoduché. V roce 1917 ukázaly experimenty, že snížení kalorií značně snížilo Celkový Energetický Výdej (TEE – Total Energy Expenditure), což mělo sklony limitovat ztráty na váze.


Proslulý vědec Ancel Keys, který hrál důležitou roli v utváření současných zažitých nutričních doporučení, sledoval účinky kalorické redukce ve slavném „Minesotském experimentu hladovění“ (ZDE ) publikovaném v roce 1950. V době kdy zuřila Druhá světová válka mnoho lidí hladovělo a tento experiment byl pokusem porozumět účinkům hladovění na lidské tělo.


The-Biology-of-Human-StarvationAncel Keys

Jedním z prvních problémů bylo najít dobrovolníky. Jako alternativa probíhající války byli naverbovaní dobrovolníci plnící vojenskou službu (myslím, že v tom nebyli tak dobrovolně, spíš jim bylo řečeno, aby se „dobrovolně“ přihlásili). Studie se účastnilo 36 „dobrovolníků“.
Ancel Keys odhadoval, že tyto subjekty jedly přibližně 3,200 kalorií za den. Měli nastavenou polo-hladovějící dietu o 1,560 kaloriích za den o jídle podobnému tomu ve válkou zmítané Evropě - brambory, tuříny, chleba a makarony. Byli sledováni ještě dalších 20 týdnů po tomto období polo-hladovění.

Co se jim stalo? Zde můžeme účinky rozdělit na psychické a fyzické.

Fyzické účinky

Zimomřivost, neustálý hlad, slabost, vyčerpání, závratě, kachektizace svalů a ztráta vlasů byly některé ze symptomů.

Objem srdce se scvrknul o 20%. Srdeční rytmus se zpomalil. Tělesná teplota se snížila.
Klidový energetický výdej klesl o 40%. Zajímavé, že to není takový rozdíl vzhledem k předešlé studii z roku 1917, která zaznamenala pokles TEE o 30%. Jinými slovy se tělo „odstavovalo z funkce“. Pojďme o tom znovu pouvažovat z pohledu těla. Tělo je zvyklé dostávat 3,200 kalorií za den a nyní dostává 1,560. V zájmu zachování sebe sama spustí značná omezení energie.
Srdce získává méně energie – srdeční rytmus se zpomalí a srdeční objem se scvrkne. Klesá krevní tlak.

Zahřívací systém je vypnutý – tělo cítí chlad.

Svaly dostávají méně energie - fyzické vyčerpání.

Vlasy a nehty mají méně energie – vypadávání vlasů a lámavé nehty.

Klíčem k zapamatování je, že toto zajišťuje přežití jedince v čase extrémního stresu. Ano, možná vám bude mizerně, ale budete žít, abyste o tom mohli vyprávět. Je od těla chytré takto jednat. Není to hloupé jako dále spalovat energii, kterou nemá.

Uvažujte nad alternativou. Tělo je zvyklé využívat 3,200 kalorií za den a nyní dostává 1,560. Tělo stále spaluje 3,200 kalorií. Věci vypadají normálně. O tři měsíce později, zemřete. Je absolutně nepředstavitelné, že by tělo na kalorickou redukci nezareagovalo redukcí kalorického výdeje.

Zvažte mnoho výroků tvrdících, že pokud snížíte kalorický příjem o 500 kalorií za den, zhubnete 0,5 kila týdně. Znamená to, že za 200 týdnů budete vážit nula kilogramů? Je jasné, že od určitého momentu tělo musí, musí, prostě musí snížit kalorický výdej. Ukazuje se, že adaptace probíhá téměř okamžitě a trvá po dlouhou dobu. O tom více později.


Psychické účinky

Obsesivní myšlenky na jídlo. Nestřídmé chování. Extrémní deprese. Vážné emocionální strádání. Podrážděnost. Ztráta libida. Vymizení zájmu o cokoliv jiného než o jídlo. Sociální odloučení a izolace. Několik subjektů se stalo přímo neurotickými. Jeden pacient si údajně amputoval 3 prsty sekyrou jako akt sebepoškození. (Nevíme jistě, jestli šlo o sebepoškození. Zdá se poněkud obtížné useknout si tři prsty sekyrou. Jak se napřáhnete sekyrou, když necháte prsty na špalku?) Nicméně jsem si jistý, že začínáte být v obraze.


Přemýšlejte, kdy jste naposledy drželi dietu omezováním kalorií a velikostí porcí. Zní vám něco z toho povědomě? Jo, myslel jsem si to.


Minn-Starvation-weightWeight Loss and Regain

Co se stalo s jejich váhou po období polo-hladovění?

Podívejme se na údaje vpravo (graf Weight Loss and Regain). Na ose X máme 24 týdenní dobu hladovění (0-S24). Vidíte, že obojí, tělesná váha a tělesný tuk, kleslo. Když začali svou rekonvalescenční fázi, nabrali váhu. Vlastně váhu nabrali poměrně rychle – během asi 12 týdnů je váha na té výchozí.

Ovšem zde to nekončí. Vidíte, že tělesná váha roste dokud není vyšší než před experimentem.
A podívejte na tělesný tuk! Vyletí nad výchozí hodnotu. Malé tajemství většiny studií o stravování je, že jsou ztráty na váze, klesá váha tuku i svalstva. Ovšem když se váha opět nabere, většina z toho je tuk.

Zní to povědomě? Myslel jsem si to.

Zamysleme se nad tím z hlediska stravování. Přezkoumejme co se stane, když začnete držet kalorie omezující, vysoko sacharidovou, nízkotučnou dietu o 1,560 kaloriích za den – tak jako vám radí lékaři. Cítíte se mizerně, unavení, zimomřiví, hladoví, podráždění a depresivní. Není to jen proto, že držíte dietu, ale jsou fyziologické důvody, proč se cítíte tak blbě. Metabolismus se zpomalí, díky hormonům hladovíte, tělesná teplota klesá a je zde spousta psychologických účinků. Nejhorší na tom je, že sice zhubnete, ale jakmile s dietou skončíte, naberete vše zpátky.


Je stále jasnější, že jeden z klíčových předpokladů teorie Primární redukce kalorií je chybný. Kalorický výdej a kalorický příjem jsou neoddělitelně vzájemně propojené.


ScaleCalories In, Calories Out

Řečeno jinak – redukování Kalorií dovnitř, redukuje Kalorie ven. Redukování kalorického příjmu nevyhnutelně vede k redukci kalorického výdeje. To je absolutně 100% správně. Nejsou na sobě nezávislé. To je důvod, proč konvenční modely hubnutí nefungují. Já to vím. Vy to víte.


Vlastně jsme to věděli od roku 1917. Nejspíš jsme to hluboko v sobě věděli už dávno. Jíst méně po dlouhou dobu nás dělá unavenými a hladovými. Co horšího...naberete zpět, co jste zhubli. Ztráta hmotnosti jsou svaly a tuk. Opětovné přibrání je jen tuk.

Vybrali jsme si, že tento nepohodlný fakt zapomeneme díky našim lékařům, odborníkům na výživu, našim vládám, našim vědcům, našim politikům a naše média na nás křičí po desetiletí, že je to vše jen o „Kaloriích dovnitř versus Kalorie ven“. Kalorická redukce je prvotní. Jezte méně, více se hýbejte a další podobné pitomosti.

Potřebujeme kompletně přehodnotit náš konvenční pohled na obezitu!

Copyright Dr. Jason Fung pro Intensive Dietary Management . Citování nebo přejímání textů je možné pouze se souhlasem autora!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji