Vítejte

Vítejte

pondělí 8. května 2017

Jak přibíráme? - Kalorie - část II - překlad

Přináším vám překlad druhého článku Dr. Jasona Funga na téma kalorií.

A Calorie is a Calorie – Part II

Kalorie je kalorie - část II

Toto je pokračování naší diskuze o kaloriích.
Kalorie je kalorie. To je jasná pravda. Jako pes je pes, dolar je dolar, stůl je stůl. Je mnoho druhů psů, ale jednoduchý výrok, že pes je pes, je pravda.

Způsobí všechny kalorie rovnocenně nárůst váhy?
 Ovšem to nač se skutečně ptáme je „Způsobí všechny kalorie rovnocenně nárůst tukové tkáně?“.
Jednoduše, kalorie je jednotka energie. Je to energie, která se uvolní při spálení určité stravy v laboratoři. Některá strava jich obsahuje více, jiná méně. Nezáleží na tom zdali je strava protein, tuk či karbohydráty. Můžeme je spálit v laboratoři (nebo v našich tělech) a stanovit množství uvolněného tepla.
 Někteří lidé stále věří, že záleží na celkovém denním kalorickém příjmu vzhledem k nárůstu váhy. Nezáleží jíme-li salát nebo zmrzlinu. V závěru jsou to všechno jen kalorie – ono tvrzení „Kalorie je kalorie“.
 Je to relativně nový názor. Vrátíme- li se zpět do časů našich pra/babiček (řekněme kolem roku 1900), bylo obecně známo, že za obezitu mohou sladkosti a jídla plná škrobu (rafinované karbohydráty). Kdo chtěl zhubnout vynechal je z jídelníčku a pak hubl. Nikdo by se nehádal o to, že z brokolice se nepřibírá.
 Jinými slovy věřili, že kalorie nezpůsobují obezitu všechny stejným dílem. Některé potraviny, jako sladkosti a pečivo, způsobují obezitu a jiné ne. Kalorie není kalorie. Ve skutečnosti ani nevěděli, co to kalorie je. Takže kdo má pravdu?

Podívejme se na tuto rovnici:
Fat = Calories in – Calories out
Tuk = Kalorie dovnitř – Kalorie ven
(pzn.: též jsem překládala jako Kalorie přijaté – Kalorie vydané)
 Ptejme se „Záleží na ´Kaloriích dovnitř´?“. Napřed musíme předpokládat, že změnou ´Kalorií dovnitř´ nezměníme ´Kalorie ven´. To znamená, že jsou na sobě nezávislé. Předpokládáme, že to co jíme nemá žádný vliv na to, kolik kalorické energie je využito. Později si ukážeme, že je to celé špatně.
 Zredukujeme-li jídlo jednoduše jen na jeho kalorickou komponentu, potom můžeme porovnat, co jde dovnitř (energie) k tomu, co jde ven (energetický výdej).
Podívejme se na obdobnou situaci. Použijeme dolary místo kalorií. Dolar je dolar.
Fat Wallet = Dollars in – Dollars out
Naditá peněženka = Dolary dovnitř – Dolary ven
Dollar-Signs-270x300Fat Wallet

Nyní se ptáme „Záleží na Dolarech dovnitř?“.
 Předpokládejme, že mám obchod se sušenkami. Kupuji sušenky za 1dolar a prodávám je za 2dolary. Prodám-li 10 sušenek, vydělám 10dolarů. Prodám-li jich 20, vydělám 20dolarů. Samozřejmě v tomto případě na „Dolarech dovnitř“ záleží. Čím více jde dolarů dovnitř, tím naditější je má peněženka.
 Nyní zvažme jiný příklad. Koupím sušenku od pekaře za 1 dolar a prodám ji za 1dolar. Prodám-li 10 sušenek, vyělám 0dolarů. Prodám-li 20 sušenek, vydělám 0dolarů. Prodám-li více sušenek, nevydělám víc ani tak. V tomto případě je množství „dolarů dovnitř“ naprosto irelevantní.
 Co když koupím sušenku za 1dolar a prodám ji za 0,50dolaru? Prodám-li 10 sušenek, přijdu o 5dolarů. Prodám-li 20 sušenek, prijdu o 10dolarů. V tomto případě je vtah naprosto opačný. Čím více je „dolarů dovnitř“, tím více já ztratím.
 Na tomto příkladu je vidět, že marže je velmi důležitá nebo množství zisku z prodeje na dolar. Je životně důležité vědět, co se děje s „Dolary Ven“, protože to určuje zisk. Znát „Dolary dovnitř“ bez znalosti „Dolarů Ven“ není relevantní. Předpoklad, že ´Dolary Ven´zůstavají konstatní, je chybný.



Nyní to aplikujme na obezitu:
Fat = Calories in – Calories out
Tuk = Kalorie dovnitř – Kalorie ven
 Jeden z hlavních předpokladů teorie Primární Redukce Kalorií (Caloric Reduction as Primary CraP) je, že „Kalorie ven“ jsou nezávislé na „Kaloriích dovnitř“. Jenže to vlastně není pravda. Pokud „Kalorie dovnitř“ sladíme se stejným vzestupem „Kalorií ven“ (rozdíl je nula), potom žádné množství „Kalorií dovnitř“ navíc vyústí v ukládání tuku. Pokud se „Kalorie dovnitř“ sníží, ale sladí se s poklesem „Kalorií ven“, potom žádná redukce v příjmu kalorií vyústí v hubnutí.
 Ještě jinak. Pokud jste snědli navíc 1000 kalorií a ty jste sladili s výdejem 1000 kalorií navíc, tak to nepovede k tloustnutí. Je možné tuto energii navíc vynaložit cvičením, ale je také možné, že tato energie navíc je vynaložena jako nárůst míry bazálního metabolismu (zahřátí těla).
 Tak například, je možné jíst 5794 kalorií denně a stále nic nepřibrat? To je otázka, kterou si Sam Feltham položil k zodpovězení, kdy použil sám sebe pro experiment. (Ne tak) překvapující odpověd je, že to je možné. Ptáte se jakto? Zvýšil svůj kalorický příjem na 5797 kalorií za den a jeho tělo zvýšilo svůj metabolismus tak, že spálilo 5794 kalorií za den. V tomto scénáři by nic nepřibal (což nepřibral). Sam Feltham
 Na druhou stranu, předpokládejme, že snížíme svůj kalorický příjem o 1000 kalorií. Pokud toto způsobí, že naše tělo sníží výdej energie o 1000 kalorií, potom nic nezhubneme.
Indirect-Calorimetry-300x228How to measure energy expenditure

 Fanaticky trávíme moře času uvažováním o části rovnice „Kalorie dovnitř“ bez uvažování nad „Kaloriemi ven“. Proč? Je to velmi jednoduché. Je mnohonásobně složitější měřit „Kalorie ven“ a tak děláme jednoduchý a mylný závěr, že je to konstantní.

Jak měřit výdej energie
 Je mnoho metabolicky aktivních tkání (mozek, ledviny, srdce, játra), jejichž aktivita se zkrátka velice těžko měří. Například předpokládejme, že se naše tělo rozhodne snížit denní energetický výdej snížením tělesné teploty z 36,5 na 36,0 °C. Jak toto změříme bez fajnových a drahých laboratorních přístrojů a velmi pečlivých měření?

 Nejsou zásadní „Kalorie dovnitř“, ale celé množství „Kalorií dovnitř – Kalorie ven“. Jak změna jedné z těchto proměnných ovlivní tu druhou?
 Mimoto je životně důležité znát rozpad „Kalorií ven“ nebo Energetického výdeje (Energy Expenditure – EE). Je to dobrovolným cvičením či mimovolní klidovou rychlostí metabolismu?
 Pokud určité potraviny (co jíme) a dietní zvyklosti (kdy jíme) ovlivňují rychlost metabolismu, potom kalorie jednoduše není kalorie.
 Je výběr potravin (co jíst) a jídelní chování (kdy jíst) jež by změnily Celkový Energetický Výdej (Total Energy Expenditure – TEE)? Odpověd na tuto zásadní otázku je ano, ale ještě nás čeká spousta práce, než se dostaneme k její odpovědi.

Pokračování příště – Kalorie III


Originál článku - ZDE.
Kalorie - část I - zde.

Copyright Dr. Jason Fung pro Intensive Dietary Management . Citování nebo přejímání textů je možné pouze se souhlasem autora!

2 komentáře:

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji