Vítejte

Vítejte

neděle 14. května 2017

Co jíst při LCHF

Co jíst a nejíst při LCHF?


Úvod do LCHF – ZDE.

Trochu předpokládám, že články čtete popořadě. Lépe budete vstřebávat souvislosti a informace tak pro vás nebudou vytržené z kontextu.

Nejlepší přehled o jídle a jak na LCHF život je na stránkách www.dietdoctor.com. Odtud také nejvíce lidí a autorů čerpá. V tuto chvíli je to nejrozšířenejší Low-carb stránka na světě.

Začneme tím, čemu se na LCHF vyhnout:

Budeme se vyhýbat sacharidům, škrobům, všem průmyslově zpracovávaným potravinám, junk food (doslovná překlad slova „junk“ je odpad), fast foodům (rychlá občerstvení) a dáme si pozor, co si vybereme v restauracích ( sacharidové pokrmy, jídla připravovaná na přepálených a nevhodných tucích). Na výrobcích sledujte celkový obsah sacharidů, ne jen část „z toho cukry“. Počítá se vše.

NECHTE BÝT:

Cukr – krystal, pískový, kostky, moučka, třtinový...a další jeho formy. Jo, dá to práci se ho zbavit, je snad všude.

Sladkosti – veškeré cukrovinky, na které si vzpomenete. Dezerty, dortíky, zákusky, bonbóny, sušenky, tyčinky, mléčné a bílé a různě kombinované čokolády, bonboniéry... Ať se výrobci tváří jakkoli chtějí, není v těchto produktech nic, co by vám prospělo. NIC. Ani dia cukrovinky.

Slané pokroutky – krekry, tyčinky, chipsy

Výrobky z mouky, obiloviny – mouka dnes není to, čím bývala před dávnými časy. Klasy a jejich výtěžnost a obsah se změnily. Navíc se mouka průmyslově zpracovává, semele se strojově tak, že v ní nezůstane ze zdraví prospěšných živin nic. Někde se poté uměle přidají a snaží se tak tvářit zdravě, ale není to tak. V případě, že by byla mouka šetrně pomleta na kameni, zůstaly by v ní některé živiny.

Cereálie – krabičky, které hlásají zdraví pro nás, celou rodinu, naše děti, skvělé trávení, málo kalorií, plno vitamínů a minerálů zní skvěle. Jen kdyby to nebyly samé sacharidy, často zbytečně navíc doslazované, které nic ze slibovaného nezajistí, ba naopak. Ostatní cereálie a avizované zdraví prospěšné látky v nich obsažené, se dají doplnit i z jiných zdrojů.

Pečivo – bílé rohlíky, buchty, koláčky, šátečky, hřebeny, slané pečivo, pletýnky, chleby. Pozor na pečivo, co se tváří jako racionální nebo dia, low-carb, bezlepkové. Pokud nemáte spolehlivý kvalitní zdroj, který by pekl chléb z živého kvásku (nedosypávaném droždím) a na kameni mleté žitné mouky, raději si upečte něco sami z low-carb inspirací na internetu (časem najdete odkazy a tipy i zde) nebo pečivo prostě z jídelníčku vynechejte. Jde to, ale chce to cvik. Chvíli potrvá než překonáte ono pod kůží zaryté nutkání si něco na něco neustále mazat.

Brambory – jsou plné škrobu.
Rýže – zejména bílá rýže, dlouhozrnná, kulatozrnná, jasmínová, basmati, parboiled...
Těstoviny – jsou z mouky. Zde se mi jako inspirace líbí recepty z raw food oblasti, kdy se použije třeba dýně či cuketa,... a na spiralizéru se nakrouhá do tvaru špaget.

Slazené nápoje a drinky – jakékoliv i ty co hlásí, že jsou bez cukru. Většinou je do nich přidáno jiné zlo.

Kompoty, marmelády

Slazené mléčné produkty

Džusy – tam jsou ale vitamíny?? No jo, jenže ne tolik, jako v celém ovoci. V džusu je koncentrace sacharidů vysoká a nevýhodná, protože jí chybí protektivní účinek vlákniny.

Pivo – tady mě český národ nebude mít rád, ale pivo je bohužel na sacharidy velmi bohaté (ječný slad je na sacharidy bohatý).
Víno – ne sladká vína s vysokým obsahem cukru
Alkohol – sledujte množství sacharidů.

Nízkotučné výrobky – většinou je jejich chuť doháněna právě sacharidy.

Pomazánky, paštiky, lahůdkářské saláty – také bývají plné skrytých sacharidů a jiných, zdraví neprospěšných, látek.

Uzeniny a masné výrobky – ty, co jsou průmyslově upravované, mixované a dochucované, uzené. Sledujte a ptejte se na přesné složení. Technologicky upravované potraviny už nejsou ty přirozené a základní.

Sladidla, ochucovadla, sirupy – raději se jim vyhněte. Sledujte složení, obsah sacharidů a dalších umělých látek.

Ovoce – je plné fruktózy (o té bude překlad hezkého článku Dr.Funga). Vhodné druhy viz níže v sekci Ano.

Luštěniny – opatrně u luštěnin. Jsou bohaté na vlákninu a další minerální látky, ale také na sacharidy, proto zvažujte, kdy a jaké do uvolněnějšího jídelníčku začleníte a jestli vůbec.
Hrášek zelený (hrách setý) 9g sacharidů na 100g
Čočka jedlá kolem 12g (vařená ještě víc)
Kukuřice 15g
Vařené fazole kolem 18g

Pseudoobiloviny - Quinoa 18g

 
Výrobky hlásající 0/bez kalorií (nebo cukru). To zní tak lákavě, cpát se něčím a nemít z toho žádný příjem. Nenechte se ošálit. Z čeho asi pořád populace tloustne?

Umělá sladidla? Nejsem moc jejich zastáncem. „A komu tím prospějete, co?“ Co tím sobě a tělu říkáte, co se tím učíte? U diabetika s inzulínovou rezistencí mi to přijde trochu jako byste heroinistu převáděli na pervitin.

V případě, že jsem zde na něco zapomněla (určitě se toho najde spousta) pište, komentujte, ráda budu tento článek aktualizovat.

Docela obří seznam, že? Pro mnoho lidí celé jejich živobytí. Zachvátila vás panika: „Uáááá, já nemám co jíst! To budu okusovat větvě, chroustat trávu, nebo cpát jen maso a vejce?!“ Dost šílené, představíte-li si, že nic ze seznamu výše naše těla nepotřebují. Na nic z toho nejsme stavění. Většina těchto pochutin je výdobytkem moderní společnosti. Jsou to skvěle „vystajlované“ produkty, aby nám chutnaly tak, že budeme chtít vždy více a u některých nebudeme umět přestat.

Co si na LCHF dopřát?

Dopřávejte si dostatek kvalitního jídla. Neodbývejte se. Jezte, když máte hlad a jezte do syta. Nebude to jednoduché, chvíli budete tápat, hledat vyváženost. Zaměřte svou pozornost na potraviny v základním stavu, bez zásahů průmyslu nebo s jejich minimem. Nedělám si iluze, že všichni máme přístup k opravdovým bio, regionálním, chemicky neošetřovaným, atd. potravinám. Každý nemáme svého spolehlivého zelináře, ovocnáře, řezníka, mlékaře, sýraře, sousedku s bio vejci,... . Na takto dokonalém světe můžeme zkoušet pracovat a o něm snít. Proč ne? Bylo by to skvělé, ale jsem realistka. Dá se vylepšit životní styl i s dostupností běžných obchodů. Stojí to za pokus.

ANO S CHUTÍ SI DEJTE:
Gramáž sacharidů je uvedena na 100g.
Zeleninu
Téměř jakoukoli zeleninu rostoucí nad zemí můžete konzumovat v neomezeném množství.
Ideální je zelená zelenina – všechny možné druhy salátů (ledový 3g, římský 3,3g, špenát 3,6, hlávkový 2,9g, rukola 3,7g, polníček 3g, ...)
Brokolice kolem 4g
Kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek 5-6g
Zelí - hlávkové kolem 3g
Květák 4-5g
Salátová okurka – 2,5-3g
Chřest zelený 2g, bílý 4g
Cuketa 3g
Lilek kolem 3g
Olivy 3g
Rajče 3-4g
Papriky - zelená má nejméně sacharidů 3g, pak červená 3-4g, nejvíce žlutá 5g)
Petržel zelená nať – 3g
Ředkev bílá, červené ředkvičky 3-4g
Zelené fazolové lusky kolem 4g
Houby – průměr 4g
Dýně – (hokkaido-8,8g, máslová a muškátová -12g,)

Zeleninu rostoucí pod zemí si můžete dát také, ale počítejte s tím, že má větší obsah sacharidů! Záleží, v jak přísném režimu low-carb jste. Některé druhy, jako brambory a batáty, jsou na sacharidy bohaté příliš, proto při snaze o hubnutí, snižování glykémie nebo ketogenní stav nejsou dobrý nápad. Stejně tak to chce velkou opatrnost s luštěninami. Někde radí je vyřadit úplně, jinde radí je velmi střídmě zkusit později přidat.
Mrkev 7g
Cibule 7g
Červená řepa 7g
Celer 7g
Tuřín 7g
Petržel kořenová kolem 7g
Patizon 10,2g
Pór 14g (jinde uvádí kolem 8g)
Pastinák 13g
Brambory 15g
Batáty (sladké brambory) 17g

Maso
Jakékoli maso, na které máte chuť. Nebojte se jíst i tučnější kousky. Není třeba všechno vyloženě topit v litrech tuku, ale i bůček nebo kuřecí křídla si s klidem oberte celé. Nemusíte kupovat jen libové kusy. Ideální by bylo mít přístup k masu, které je bio/organické, z chovu spokojených zvířat ve výběhu, co byly krmeny trávou a ne kdovíčím. Jo, bylo by to krásné, ale bohužel je mi jasné, že ne každý z nás má možnost pravidelného přísunu takto vysoce kvalitního masa. Nicméně se snažte kupovat i tak maso co nejvíce čerstvé a kvalitní. Ptejte se, zjišťujte původ, jak dlouho tam maso leží. Zkuste si ve svém okolí najít alespoň jednoho spolehlivého řezníka. Pro mě ve městě to je vlastně náročnější než třeba pro mé rodiče v malé obci, kde by nepoctivé řezníky místní „sežrali“.

Hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, skopové, jehněčí, telecí, zvěřina,...
- neglazovaná vysokoprocentní šunka, kvalitní slanina
Ryby, mořské plody

Vývary – hovězí, slepičí, kuřecí. Nejlépe uděláte, když si jej připravíte sami. Čistý vývar můžete zamrazit a budete mít vždy zásobu, když se vám nebude chtít vařit nebo to nebudete stíhat. Čistý vývar se skvěle hodí také při postních/lačnících režimech. Poctivý, domácí a dlouho (hodiny) vařený vývar je bohatý na aminokyseliny (prolin, argynin, glycin) a minerály ( vápník, hořčík, fosfor). Dlouhým vařením, ev. přikápnutím trošky octa podpoříte lepší uvolnění nutrientů, minerálů a želatiny.


Vejce – připravovat je můžete na milión způsobů. Fantazii se meze nekladou.

Tuk – kvalitní a přirozené tuky – máslo, sádlo, olivový olej, kokosový olej

Mléčné výrobky – zvolte vždy kvalitní a poctivé plnotučné základní verze – máslo, smetana ke šlehání (u nás nejčastěji 30-33%, ale najdete-li více %, tak tu), bílý plnotučný jogurt, jogurty řeckého typu, zakysaná smetana, plnotučný tvaroh, sýry – čerstvé i zrající, vybírejte kvalitní, průmyslově nedochucované a plnotučné verze. Je-li nutné mléko, použije plnotučné. Polotučné nebo nízkotučné raději ne, protože obsahují více laktózy (mléčného cukru). Veškeré nízkotučné a ochucované verze nechejte v obchodech.

Ochucovadla“ - kromě tuku, kterému dodáte jídlu chuť, lze s opatrností použít i majonézu (lépe, máte-li domácí nebo vybírejte ty s nejnižším obsahem sacharidů), hořčici, holandskou omáčku, sójová a tamari omáčka (ne ty levné, ale ty pravé). U všech těchto produktů platí, že mohou obsahovat menší nebo velké množství sacharidů. Liší se to značka od značky. Pečlivě vybírejte, čtěte etikety a co můžete, vyrobte si sami nebo se bez toho obejděte. U octů někteří dokonce hovoří o jakémsi „protiúčinku“ proti sacharidům. Zatím jsem na toto téma studie nepročítala. Ocet použít můžete.

Koření a bylinky – díky jejich různým kombinacím bude každé vaše jídlo jedinečné. Lépe je si bylinky a koření pěstovat a sbírat je v přírodě. Kupujete-li koření v obchodech, zkuste najít specializované obchůdky či e-shopy s kvalitním zbožím, v supermarketech nakupujte koření raději jedno druhově a směsi si namíchejte dle chuti doma sami.

Ovoce
zde je při LCHF dost omezení. Ovoce je sladké, to dá rozum, takže se s ním musí nakládat velmi obezřetně. Ovoce je bohaté na fruktózu. Nejste-li na přísné LCHF stravě, můžete si jako dezert občas dopřát kousek ovoce. Na přísném režimu si občas v malinkém množství dáte bobulovité ovoce, švestku či pár třešní. S ovocem nakládejte opatrně. Můžete-li, vybírejte si ovoce místní (typické pro nás podnebný pás), nejlépe z vlastní zahrádky a v sezóně (ne přešlechtěné kousky, ze skleníků, což platí i pro zeleninu). Mimo sezónu si dejte občas mražené ovoce (ideálně to, které jste si v sezóně zamrazili sami) nebo pokud jste si uskladnili pár kousků ve sklepě. Jinak počkejte zase na sezónu.

Avokádo 3g – velmi výhodné, botanici jej řadí do ovoce, tak jej dávám sem i já, jinde jej najdete pod zeleninou (třeba v obchodech). Dá se připravit na mnoho způsobů vzhledem ke své celkem neutrální chuti. Beru, že u nás neroste zrovna přirozeně.


Ostružiny 5g
Maliny 5g
Jahody 6g
Rybíz červený 8g, černý kolem10g (zdroje se dost liší), bílý 5,6g
Citron 6g
Švestky 7g
Meloun cantaloupe 7g
Broskev, Nektarinka 9g
Třešně 10g
Angrešt 10,6g
Mandarinky, Pomeranče, Grep 10g
Meloun vodní 10g
Borůvky 12g
Jablko, Hruška, Kiwi, Ananas 12g
Mango 13g
Hrozny 16g
Banány 20g

Ořechy,semínka

Ořechy jsou výborným zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Nevydržíte-li bez svačinky nebo vás večer přepadají chutě, mohla by vám hrst oříšků pomoci. I zde je variace v množství sacharidů, ale najdou se i druhy vhodné pro striktní LCHF režimy. Pokud nemáte chuť na slanou snídani či večeři, můžete si dopřát „sladkou“ variantu v podobě oříšků a semínek v bílém jogurtu. Doporučuji přes noc ořechy namočit do vody a ráno scedit. Změknou, takže nedostanou vaše zuby tolik zabrat, lépe se tráví a zároveň je „zaktivizujete“. Směsi si raději čerstvě namíchejte sami.
Opět platí, že je třeba pečlivě vybírat. Šťasten je ten, kdo má svou zahradu nebo spolehlivého dodavatele. Dávejte si i pozor na to, jakou odrůdu ořechů a semínek kupujete. Jsou mezi nimi rozdíly, třeba v obsahu omega kyselin.

Para/brazilské ořechy 4g
Pekanové ořechy 4g
Makadamiové ořechy 5g
Lískové ořechy 7g
Vlašské ořechy 7g
Arašídy 7g
Piniové ořechy 9g
Mandle 10g
Pistácie 18g
Kešu 20g

Semínka můžete v drobném množství použít třeba do jogurtu.
Chia 43,1g (na 100g suchých plodů)
Slunečnicové semínko 19,6g
Lněné semínko 28,4g
Sezamové semínko 23,1g
Dýňové semínko 17,5g

Nápoje
Vždy pijte neslazené, bez příchutí, umělých barviv a sladidel.
Nejlepší je čistá Voda (bude-li vás nudit, kápněte do ní citrón, přidejte plátek okurky, lístek máty, meduňky,...)
Čaje – bylinkové, zelené, černé
Káva – potřebujete-li přidejte do ní velmi střídmě trochu smetany ke šlehání, ale je lepší se časem naučit ji vychutnávat bez dochucování
Budete-li si chtít občas dát skleničku:
Víno – vybírejte vína suchá (mají nižší množství cukru). Sledujte množství tzv. zbytkového cukru (suchá vína - nejvýše 4g zbytkového cukru/1litr)!
Lihoviny – whiskey, martini, brandy, tequila

Dezerty
Přirozeným dezertem je ovoce. Berte to tak.

Hořká čokoláda (slyším úlevu či jásot?) - ano kvalitní, vysoko procentní hořká čokoláda se může stát občasným dezertem. Umírněně a kousek (ne kýbl). Procentuelně se bavíme o čokoládě s podílem kakaa minimálně 70%. Raději více. Čím více procent, tím méně přidaného cukru a více vlákniny. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kromě vlákniny antioxidanty (jako polyfenoly a flavonoidy) a stopové prvky. Můžete si ji i připravit sami doma a třeba doplnit o ořechy či semínka.


Hodnoty sacharidů berte orientačně. Jednotlivé zdroje se liší. Záleží také, kde odpočítali „protiúčinek“ vlákniny v potravině obsažený a kde ne. Snažila jsem se.

Tento článek budu ráda průběžně aktualizovat. Máte-li nápad, co změnit, opravit, doplnit, pište prosím, ráda tak učiním. Děkuji. Doufám, že vám tento stručný přehled bude ku prospěchu.

Vykliďte spíže, lednice, skříňky, poličky a hurá na nákup, na zahradu či do přírody.

32 komentářů:

  1. Všechny výše uvedené zásady v podstatě dodržuji, je to můj životní styl. V posledních šesti týdnech jsem se navíc úplně vzdala milovaných brambor a fazolí a vůbec žádný aklohol, přesto úbytek váhy pouze 1 kg. Kde by mohla být chyba? Snad špatný pitný režim (max. 1,5 l/den) nebo štítná žláza (mám jen půl, užívám Letrox). Je mi 60 let, 160 cm, 71 kg.
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takto se to klíčuje velmi těžko. Důvodů, proč váha stojí nebo se hýbe jinak, než bychom si přáli, může být mnoho a u každého je to jiné. Při hypotyreóze můžete přibírat na váze. Hormony nejsou v rovnováze. Vliv na hubnutí má stres. Nejen jídelníček. Dále pak množství a načasování jídla. Dostatek spánku i hydratace (pitný režim). U každého trvá jinak, než tělo zareaguje na změny. Myslím si, že pokračovat ve snaze o zdravý životní styl má cenu vždy. Dr. v Ofsajdu

      Vymazat
    2. Ještě jedna věc. Ke svým chorobám jako je cukrovka 2.typu a obezita se propracováváme i několik let. Nemůžeme po našem těle chtít, že když něco změníme, zareaguje na to ukázkově ihned. Reperace může být u někoho běh na hodně dlouhou trať. U někoho to půjde samo, jiný se potrápí více.

      Vymazat
  2. Jsem třetí den na keto stravování a jsem bez nálady.Mám vnitřní neklid,bolest hlavy i teplotu.Nemám chuť na nic ani něco dělat ,ani na jídlo.Vím že to ktomu patří,ale nějak mě to dostalo .Mám dvě děti a jsem úplně mimo.Zvýšit příjem soli se bojím,mám vysoký tlak.Čím to překonat ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli tlaku se soli tolik nebojte. V jeho zvýšení hraje roli více faktorů, ne jen sůl v jídle. Zkuste přisolit napřed jen mírně a uvidíte,jak budete reagovat. Jinak přidejte do DOSTATEČNÉHO pitného režimu i minerální vody (neslazené, nesycené pokud nejsou přirozeně perlivé). Další možnost je zmírnit přísnost nízkosacharidového režimu a jít na to postupněji. Tím úvodní nežádoucí účinky zmírníte. Chápu vaše obavy, mám tři malé děti. Pročtěte si článek o vedlejších účincích, kde jsou zejména ty akutní v úvodu popsány. Můžete se na mě obrátit také mailem na sonahamousova@gmail.com. Příznaky tzv. keto chřipky většinou do týdne až dvou odezní. Mě osobně to v úvodu potrápilo první týden a půl. Doufám, že se brzy budete cítit lépe.

      Vymazat
  3. Nikde nemůžu najít ovesné vločky. Patří do Ne, Ano, nebo Někdy? Někde (už nevím kde) jsem slyšela, že jsou v pohodě. (možná dr. Noaks?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovesné vločky patří při LCHF a ketogenní stravě zejména spíše do kategorie NE. Ovšem záleží, kdo a proč je na LCHF. Pokud někdo potřebuje být se sacharidy, jejich množstvím a kvalitou/původem opatrný jako třeba při cukrovce, tak je nedoporučím. Pokud se někdo LCHF pouze inspiruje cestou snížení konzumace cukru, bílé mouky a rafinovaných výrobků, lze podle některých zahraničních zdrojů ovesné vločky ve své celozrnné a kvalitní formě použít v oné kategorii "někdy". Záleží, jak je upravíte a v jakém množství sníte. Pak vypozorujte, jaký to má na vás konkrétně účinek. Někomu může vyhovovat, když ovesné vločky ojediněle zařadí. Někomu to naruší pokusy snižovat glykémii a inzulinémii a další bude znovu bojovat s bažením nebo zastaví hubnutí. Výjimku lze také udělat občas u dětí, kde lze kvalitní celozrnné a celé (ne instantní) vločky s velkým podílem vlákniny přes noc fermentovat zalitím do vody s trochou jablečného octa. Ráno se scedí a pak upraví dle potřeby.

      Vymazat
  4. Dobrý den.Pochopil jsem z článku správně že si můžu dopřát taky Majonézu?Chci se jenom ujistit,sčítají se sacharidy a z toho cukry?Uvedu příklad:potravina má sacharidy 3,8g z toho cukry 3,8g.Výsledná hodnota bude 3,8g nebo 7,6g?Moc děkuji za odpevěď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kvalitní majonézu lze na ochucení občas také použít. ideální je domácí, čerstvá z kvalitních surovin. Ne každý má ovšem na toto prostor, proto čtěte etikety a vybírejte tu s nejméně aditivy a nejnižším počtem sacharidů.
      Má-li výrobek na sobě uvedeno "Sacharidy" (někdy také celkové sacharidy nebo jinak podobně) má tím výrobce udávat skutečně celkový počet sacharidů, nejčastějí vztaženo na 100g výrobku. Nic se potom nesčítá s dalšími údaji. Počítáte s tím celkovým číslem. V našem příkladě by to tedy mělo být oněch 3,8g.

      Vymazat
  5. Dobrý den,děkuji za fundovanou odpověď.Chci se zeptat,na prodejně Lidl jsem objevil Majonézu značky Mikado se složením:Rostlinný tuk(79%),kvasný lihový ocet,vaječný ocet(5%),cukr,kořenicí přípravek(obsahuje hořčičné semínko),jedlá sůl,přírodní aroma,antioxidant:dvojsodno-vápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové.100g výrobku obsahuje:sacharidy 3,4g;tuk 81g.Doporučila by jste tento produkt k občasné konzumaci u LCHF?Jaký je Váš pohled na uzeniny s ohledem na LCHF?Během dne často nemám hlad,tím pádem nepokryjí denní energetický příjem,je to špatný přístup.Děkuji za odpověď,přejí hezký zbytek dne.


    S pozdravem Pokorný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázka je, co za rostlinný tuk to je. Ano, samozřejmě obsahuje cukr a pak soli nejasné kvality. Nicméně chápu, že ne každý má prostor na to, dělat si doma vlastní majónézu v bio kvalitě. K výjmečné konzumaci použít lze. Z rostlinných tuků já osobně konzumuji olivový olej. V případě jiných druhů olejů zatím hledám, najdu-li nějaký kvalitní a v šetrné úpravě, co by mi vyhovoval. Bude to i o hledání, ale může být zábavné. :-) S uzeninami na LCHF opravdu velmi opatrně. Výjmečně si lze dopřát a tady bych šla opravdu po té nejlepší kvalitě. LCHF neznamená cpát se párkama a klobáskama apod. Já osobně se snažím konzumovat šunku v nejlepší kvalitě a občas slaninu. Klobásku si dopřeji výjmečně. Ideální je, pokud člověk najde v místě bydliště kvalitního řezníka. Jíst by měl člověk v klidu a do syta. Pokud je jídlo dostatečné, vyváženě a z kvalitních surovin, jsou případy, kdy stačí jíst i 1-2x denně. Já osobně jím 3x denně, méně často 2x denně a zřídka 1x denně. Je třeba zohlednit vaše potřeby, váš denní režim.

      Vymazat
  6. Dobrý den.Mám ještě doplňující otazku,je LCHF vhodná pro vegetariány.Děkují za odpověď.

    S pozdravem Pokorný

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den.Moc děkuji za Vaše odpovedi,jste opravdová odbornice.Vím že mojí otázku nebude jednoduché rozkličovat.LCHF držím týden,dodržují všechno podle doporučení a přesto jsem za 8 dni přibral 1,5 kg.Jím převážně plnotučné mléčné výrobky(tvaroh,jogurt,zakysaná smetana),sýr občas oříšky a colu zero.Jsem VEGETARIAN.Může být příčina v nízkem příjmu kalorii nebo bude chyba v tucích(denně cca 140g)?Myslíte že je třeba trpělivost a počkat až se tělo adaptuje?Cítím se plný energie,takže dieta mi vyhovuje,jen mě trápí ta váha.Děkují za odpovéď,moc si vážím Vaších cenných odpovědi.


    S pozdravem Pokorný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LCHF lze držet i vegeteriánskou formou. Zabývá se tím např Dr. Mark Hyman, který je tuším sám vegetarián. Má to ovšem svá ale. Určitě je LCHF ve veganské formě dlouhodobě neudržitelné. Ve vegetariánskí verzi to lze za předpokladu konzumaje vajec, mléčných výrobků (což konzumujete) a ideálně i ryb (což ne každý vegetarián konzumuje). Ono právě někdy může nadměrná konzumace mléčných výrobku vést k tomu, že člověk nehubne. Jde o to mít stravu velmi rozmanitou. Hodně rozmanité zeleniny. Nejvíce té zelené litstové. Vegetarián těžko dlouhodobě udrží LCHF v přísnějším režimu. Je potřeba, aby bílkoviny, vitamíny a minerály z masa zvládl pokrýt z jiných zdrojů. Tedy více rozmanité zeleniny, ořechy, ovoce, ale i luštěniny. Nejsem příznivcem průmyslově vyráběných náhražet jídla. Takto p pár příspěvcích těžko odhadnu, kde je problém ve vašem konkrétním případě. Je to také hodně o hledání a osobním ladění. Může se také stát, že někomu přímo LCHF vyhovovat nebude. Nicméně na stravě založené na skutečných a základních potravinách neshledávám nic závadného. :-) Doufám, že najdete pro vás vhodnou cestu.

      Vymazat
  8. Dobrý den.

    LCHF držím dva týdny,chci se zeptat proč se nedoporučuje konzumace Řepkového a Slunečnicového oleje a výrobků je obsahující?Existuje nějaká horní hranice denního příjmu tuku u LCHF?Děkuji za odpověď.

    S pozdravem Maro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ukazuje se, že u nich není tak výhodný poměr omega kyselin a hlavně jde o proces a míru rafinace, kterým při výrobě procházejí.

      Vymazat
    2. Jíme kvalitní suroviny, tedy ne průmyslově zpracované. Oleje bio, za studena lisované jsou v pohodě. Nejlepší je stejně sádlo a ghí. :-D

      Vymazat
  9. Dobrý den, pečivo z žitneho kvasu a doma umlete mouky?Je vhodné do LCHF? Samozrejme ne denne.Popřípadě jaké zrno použít?děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, do LCHF to nepatří. To neznamená, že ten kdo pečivo občas konzumuje (nestravuje se tedy přímo dle LCHF) by se nemohl LCHF přístupem inspirovat. Konzumujete-li pečivo, dbejte na jeho kvalitu (zrno mleté na kameni) a vhodný způsob přípravy (chléb z živého kvasu). Doporučuji přečíst na téma obilovin tento článek - https://zanetakremsa.cz/budte-nezni-na-sve-obiloviny-a-ony-budou-nezne-k-vam/

      Vymazat
  10. Dobry den, chtela bych se zeptat jak je na tom cervena cocka pri low carb? Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, červená čočka do LCHF nepatří. V případě, že ji konzumujete, vždy dbejte na kvalitu a správnou přípravu, což ovlivní jakým způsobem ji tělo bude trávit a metabolizovat.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den je LCHF vhodná při kojení?Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, LCHF lze praktikovat i v období kojení. Zde je velmi důležité, aby strava byla maximálně vyvážená jak pro potřeby kojící maminky, tak pro potřeby miminka. Strava by měla být co nejkvalitnější, nejrozmanitější, dostatečně energeticky a nutričně denzní pro potřeby obou. Vše doplněno o dostatečný pitný režim. Pokud přecházíte na LCHF při kojení nově, je vhodné snižovat příjem sacharidů postupně a hledat individuální(!) vhodnou míru konzumace kvalitních a přirozených sacharidů. Jejich potřeba se v průběhu kojícího období mění a na to je třeba myslet, počítat s tím a přizpůsobovat se. Například změna nároků na stravu obou v obdobích růstových výšvihů miminka, aktuální zdravotní stav, míra vyčerpání... .

      Vymazat
  13. Dobry den, lze pouzivat jako doplnek stravy protein? Myslim ochuceny, treba jako pridavek do jogurtu? Dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nejsem velkým příznivcem těchto ochucených práškových náhražek či doplňků. Jsem raději, pokud se potřebné živiny podaří do těla dostat pomocí kvalitních základních a přirozených potravin.

      Vymazat
  14. Dobry den, co rikate na lneny olej, ten by mel obsahovat velke mmozstvi omega 3, je to tak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano lněný olej je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, ale toto množství se u jednotlivých druhů liší. Záleží jaký druh lněného semínka byl pro výrobu oleje použit. Samozřejmě záleží také na kvalitě oleje a způsobu jeho zpracování a uchovávání. Více informací třeba zde - https://www.celostnimedicina.cz/omega-3-mastne-kyseliny-ze-lnenych-seminek.htm a https://www.celostnimedicina.cz/lnena-seminka-bohata-na-omega-3-jsou-zdrojem-nejpotrebnejsich-zivin-pro-zajisteni-optimalniho-psychickeho-zdravi.htm.

      Vymazat
  15. Dobrý den ,mohu si u LCHF dávat mléko do kávy, nebo je lepší smetana?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můžete. Záleží,jak mléko (nebo smetanu) snášíte,jak máte nastavený příjem bílkovin, sacharidů a tuků. Když mléko, tak kvalitní a raději plnotučné. Čím méně tuku, tím větší podíl bílkovin a laktózy.

      Vymazat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji