Vítejte

Vítejte

úterý 9. května 2017

Co děláme špatně a jak z toho ven? 4

Část čtvrtá


Poslední bod minisérie o tom, proč některá současná doporučení pro redukci váhy moc nefungují.

Výsledek obrázku pro losing weight cartoon

Současná nejčastější doporučení v redukci váhy:



  1. snížit kalorický příjem - negativní kalorická bilance
  2. úprava jídelníčku
  3. jíst častěji po menších porcích
  4. bez cvičení to nejde

4. Cvičit do úmoru

Výsledek obrázku pro losing weight cartoon

Aby nedošlo k omylu. Nezatracuji cvičení a pohyb! Cvičení pro radost, pohyb, aktivní život jsou fajn. Pohyb, sportování, tanec, turistika... je dobré provozovat a měli bychom si je užívat. To je naprosto v pořádku a žádoucí. Najděte si, co vás baví, co vám vyhovuje a užívejte si to. Bavte se.

Problém nastává v momentě, kdy to děláme, protože musíme, ničíme se nebo necvičíme správně. Nesmysl je tvrdit obéznímu, obéznímu (natož i nemocnému) diabetikovi, že musí „méně jíst a více cvičit“ a jedině tudy vede cesta ke zhubnutí. Nebude to fungovat. Proč?
 
Výsledek obrázku pro losing weight cartoon running

Už jste to někdy s obezitou 2. a vyššího stupně zkoušeli? S dalšími zdravotními a pohybovými problémy? Já ano. Ostatní, co na tom jsou/byli podobně mi jistě dají za pravdu, že to je skoro jako sci fi. Takový člověk si nedovede představit, že se denně „zruší v posilovně“ apod. To vás a všechna vaše doporučení rovnou v hlavě pošlou tam, kde slunce nesvítí. Jak chcete takovou masu bezpečně rozhýbávat? S obezitou se vám hýbe těžko, jste neustále unavení, hned se zadýcháte... Párkrát to třeba zkusíte, ale je vám zle, tak toho radši necháte. Spíš si vytvoříte nechuť k pohybu než denní návyk. 

 Výsledek obrázku pro losing weight cartoon running

Jiné to je v momentě, kdy se vám podaří shodit pár kilo. U mě to začalo po prvních pěti, ale víc deseti kilech. Dostala jsem najednou chuť se začít víc hýbat. Přirozeně jsem začala být aktivnější a s tím se dostavila potřeba dělat něco víc. Na úvodní váze jsem zkoušela fitness cvičení, ale byla jsem hotová, hladová, unavená, podrážděná a vydanou energii musela dojídat. Po týdnu a půl jsem toho nechala a jako vždy si to šíleně vyčítala. Nyní je situace jiná. Hledám neustále možnosti „jak se vybít“.

Pohyb je super, ale zpočátku není nutností. Lze zpočátku chvíli hubnout i bez pohybu a cvičení navíc. Samozřejmě jsme neustále v pohybu. Tím myslím ten běžný, denní, provozní pohyb. V momentě, kdy se snažíte změnit svůj životní styl to pro začátek může stačit. Kdo potřebuje změnu radikální, směle do toho. Kdo se na to necítí, nemusí si nic vyčítat. Jde to i nenásilně a postupně. Všímám si že "moci" má lepší a trvalejší efekt než "muset".
 
Výsledek obrázku pro losing weight cartoon running
Co se děje v kombinaci s předešlými body, které jsme probírali v minulých postech? Hezky to ilustruje třeba studie Look AHEAD 2013 nebo něco vyrozumíte i z překladů o kaloriích I-IV. Kromě toho, že je cvičení pro obézního náročné, má vliv na pokusy zhubnout jedete-li podle modelu „kalorie dovnitř = kalorie ven“ a „méně jíst, více cvičit“. Tělo se začne „bránit“ dvěma způsoby. Buď vás bude nutit si energii vydanou navíc dojíst nebo vás začne tlumit tolik, abyste toho nechali. Snaží se držet balanc. Snížením kalorického příjmu a nadměrným cvičením jen časem docílíte zpomalení metabolismu. Proto nemusíte mít víc energie, ale naopak jste unavení, podráždění, je vám zima, máte větší hlad, víc vás honí chutě,... Vy přeci chcete hubnout, hýbat se pro radost a mít pohyb pro doplnění síly, ne naopak. Je tedy vhodné se zamyslet nad tím, jakou aktivitu a kdy do svého životního stylu začleníme.

Na tělovýchovném lékařství nám říkali, že pohybová aktivita na 60% vašeho maxima tepové frekvence po 40 minut 3-4x týdně pomáhá nastavit a zlepšit citlivost inzulínových receptorů buněk. Maximum spočítáte jednoduše jako 220- váš věk. Z toho vypočítejte 60% a máte „tepovku“ na které můžete sportovat. Opravdový posun poznáte po cca 6ti týdnech. To je super. Jen si to u stotřicetikilového chlapa nebo stokilové paní nedovedu hned představit. Rozhodně se hodí to vědět a umět rozumně začlenit do našich životů.

Jde říct i jednou větou: Pohyb je dobrý, ale pro hubnutí hned zpočátku není nezbytný, ale je vhodné jej rozumně začlenit včas.

Viděli jste Wall-E/ Vall-I? Ne? Pusťte si to. Já doufám, že se toho lidstvo nikdy nedočká.

Přeji nám všem úspěšný boj nejen s diabezitou a konečně zdravý, spokojený a radostný život.




Citování nebo přejímání textů je možné pouze se souhlasem autora.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pište prosím slušně a konstruktivně. Děkuji